Proces schvalování vakcíny koronaviru byl ve Spojeném království zahájen

Zdroj fotografie: Adobe Stock

Britská vláda požádala regulační agenturu pro léčivé přípravy a zdraví (MHRA), aby posoudila, jestli může být vakcína proti COVID-19, vyvinutá společnosti Pfizer a BioNTech, schválená pro použití širokou veřejností. Uvedl to v pátek 20. listopadu místní ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Očkování by mohlo začít již v prosinci

Jestli se vakcína schválí, mohlo by se začít proočkovávat již v prosinci, ale většina z nich proběhne až počátkem příštího roku. Spojené království již uzavřelo dohodu o nákupu asi 40 milionů vakcín, které tyto dvě společnosti vyvinuly. Do konce roku by mělo obdržet prvních 10 milionů dávek, což stačí pro 5 milionů lidí, protože jsou k ochraně zapotřebí dvě dávky. Další miliony budou k dispozici až příští rok.

Zdroj fotografie: Adobe Stock

Americká farmaceutická společnosti Pfizer oznámila, že konečné výsledky závěrečné fáze výzkumu ukazují až 95 % účinnost. Výzkum připravila společně s německou společností BioNTech. Účinnost je tak ještě mnohem lepší, než se původně předpokládalo. Společnosti požádaly o rychlé schválení vakcíny pro použití v USA.

Jde o důležitý krok při řešení celé pandemie, jak uvedl Hancock na tiskové konferenci v Downing Street. Dodal, že obě společnosti již poskytl MHRA údaje, které jsou potřebné ke schválení vakcíny. Spojené království je po USA další zemí, která tak zahájila proces schvalování vakcíny.

Zdroj fotografie: Adobe Stock

Většina očkování proběhne až po novém roce

Nikdo nechce spekulovat, jak dlouho může trvat proces schvalování. Služba veřejného zdraví ale bude připravena očkování zahájit. Pokud regulační úřad vakcínu schválí, a to není vůbec jisté, může se začít již počátkem prosince. Většina z vakcín ale bude k dispozici až po novém roce. Další americká společnost Moderna oznámila, že výsledky testů na její vyvinutou vakcínu byly také až 95 % účinnost. Britská vláda s ní podepsala smlouvu na nákup 5 milionů dávek.