V Texasu jsou kvůli koronaviru přetížené márnice i pohřební ústavy. Národní garda byla vyslána na pomoc

Zdroj fotografie: Freepik Premium

Národní garda byla vyslaná na pomoc pracovníkům z přetížených texaských márnic a také pohřebních ústavů. Závažnost epidemie koronaviru způsobila, že zaměstnanci těchto podniků nebyli schopni zvládnout velký příliv obětí této infekce.

Důstojníci mají poskytovat podporu

Dříve pracovníkům pomáhali vězni, ale byli nakonec staženi ze strachu právě před infekcí COVID-19, která se rozšířila po věznicích. Podle místní pobočky agentury Emergency Management bylo do okresu El Paso vysláno celkem 36 důstojníků národní gardy, kteří by měli poskytnout podporu ve věcech týkajících se pohřbů. Tým byl nasazen brzy ráno poté, co byla dokončena situace v okrese El Paso. Starosta města Dee Margo uvedl, že vláda zajistila prostor pro centrální márnici. Místo ale nebylo z důvodu ochrany soukromí nikde zveřejněno.

Zdroj fotografie: Freepik Premium

Nárůst úmrtí je důsledkem vyššího nárůstu případů nákazy koronavirem a také hospitalizací. Margo uvedl, že spolupracují s pohřebními ústavy a márnicemi, aby pomohli zaměstnancům. Texaská národní garda tak byla vyzvána, aby nahradila vězně, kteří pomáhali v El Paso. Dočasně tak měli ulevit velmi přetíženému personálu.

Pohřební ústavy zřídily také chladírny

Televize CBS řekla, že okres El Paso vyplácí vězňům dva dolary za hodinu. Jejich práce není neobvyklá, ale videa, která byla zveřejněna, vyvolala obavy ohledně jejich možnosti léčby právě během nárůstu virových případů. Ohniska COVID-19 byla ve věznicích opakujícím se problémem, jak televize CBS zdůraznila.

Zdroj fotografie: Freepik Premium

Minulý měsíc pohřební ústavy zřídily chladírny, aby v případě přetížení mohly zůstat. El Paso ale muselo požádat o další čtyři mobilní márnice. Tím se zvýšil jejich celkový počet na 10.

V El Paso bylo registrováno v sobotu 1074 nových případů nakažení koronavirem a zároveň osm úmrtí. Je tak jedním z největších ohnisek COVID-19 v Texasu. Podle místního oddělení v nemocnici tam zemřelo již 247 lidí.