Koronaviru záleží na krevní skupině. Jedna varianta přináší značnou výhodu

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Možná znáte diety, které jsou založené na krevních skupinách. Odlišnost jednotlivých krevních skupin má totiž možná celou řadu další faktorů než jenom rozdílné antigeny prezentované na krvinkách. A jak ukazují některé výzkumy, typ krevní skupiny může hrát roli také při nákaze koronavirem. Jaké skupiny jsou více ohrožené a pro jaký typ naopak platí jakési zvýhodnění.

Větší šance na infekci a vážnější průběh onemocnění

Obecně větší riziko nákazy a dále možného horšího průběhu onemocnění mají dvě krevní skupiny. Jejich nositelé tak mohou být znevýhodněni a měli by si dávat větší pozor.

  • Krevní skupina A
  • Krevní skupina AB

Podle dosavadních případů měli lidé s touto krevní skupinou větší riziko, že dojde k nepříjemnému poškození plic, které si bude žádat plicní ventilátor. Uvedená data jsou podložená rovnou dvěma výzkumy. Vědci v Dánsku použili pro svůj výzkum více než 7 400 lidí. Na základě tohoto prvního výsledku, opakovali studii i v Kanadě, kde měli také velmi podobné výsledky. V těchto zemích je také poměrně větší výskyt lidí s krevní skupinou 0, což napomohlo provedení celé studie a výběru reprezentativního vzorku nakažených či lidí, kteří koronavirus prodělali.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Menší riziko nákazy koronavirem

Naopak lidé, kteří mají poměrně vzácnou krevní skupinu 0, jsou nejenom skvělými dárci krve, ale mají menší riziko nákazy koronavirem. A pokud se přeci jenom nakazí, průběh nemoci by měl být výrazně mírnější. I tak je však na místě opatrnost, protože proti této výhodě může hrát silně virulentní kmen viru, jeho velká dávka nebo další rizikové faktory, které někdy mohou být i skryté. Podobně na tom jsou také nositelé krevní skupiny B, kteří taktéž patří mezi méně ohroženou skupinu.