Šíření koronaviru napomáhají podmínky v závodech na zpracování masa

Zdroj fotografie: Pixabay

Epidemie COVID-19 se s námi táhne již celý jeden rok a stále to ještě není u konce. Je velmi těžké vymyslet taková opatření, aby se zamezilo šíření, ale zároveň se úplně nezastavila ekonomika. V zahraničí bylo již mnoho zaznamenaných případů virů

Hlavní příčiny rychlému přenosu

Všechny koronaviry mají příznaky velmi podobné chřipce. A stejně jako chřipka se vyskytují hlavně v chladných měsících, protože nízké teploty zvyšují míru přenosu a zlepšují přežití viru. Bohužel to u aktuálního onemocnění COVID-19 není zcela směrodatné, ale v u dřívějších případů to patřilo mezi společné příznaky. A v závodech na zpracování masa přetrvávají tři jedinečné podmínky.

  • chladno – k zachování masa v dobrém stavu
  • vlhko – způsobené odpařováním vody
  • nedostatečný přísun čerstvého vzduchu

A lepší podmínky si pro šíření viru nelze přát.

Co ještě koronavirům svědčí

Při absenci ventilace a slunečního záření se voda zadržující viry nemůže vypařit, snadněji se rozšíří a nakazí více lidí. Navíc při porážce je velmi těžké dodržet dvoumetrový rozestup. Vzduch se velkým množstvím pohybujících lidí rozdmýchává a tím šíření podporuje. A nesmíme zapomenout, že v prostorech, jako je závod na zpracování masa, dochází k vysoké fyzické aktivitě.

Zdroj fotografie: Pixabay

To zvyšuje rychlost dýchání a tím častější uvolňování virových částic z infikovaných plic. A navzdory četným opatřením, které byly zavedeny z důvodu zachování zdraví zaměstnanců, případů neubylo. Ba naopak. Ve Spojených státech bylo nahlášeno několik tisíc nakažených v továrnách na balení masa. V Německu přibylo 1,5 tisíce infikovaných. Ani Polsko se tomu nevyhnulo. Pouze u jedné drůbežárny se počet ohlášených případů pohybuje okolo jedné třetiny, což se dá považovat za malý úspěch.