Překvapivé zjištění ohledně odolnosti proti koronaviru po prodělané nákaze

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Už jste prodělali nákazu koronaviru a teď přemýšlíte, jak dlouho budete mít v těle ochranné protilátky. Vytvoření rezistence na onemocnění může mít podle vědců překvapivě dlouhé trvání. Ochranu tak můžete mít klidně až po dobu několika desítek let. Podobně jako například po prodělání planých neštovic v dětství. Jak tento proces funguje a kdy máte jistotu, že jste si vytvořili imunitu proti koronaviru.

Imunitní paměť proti koronaviru

Jakmile se imunitní systém setká s patogenem, vytvoří si specifické paměťové buňky. S jejich pomocí je následné rozpoznání opakovaného setkání s tím stejným patogenem již rychlejší. Imunitní odpověď tak začne výrazně rychleji, což znamená, že mnohdy vůbec nic nepoznáme a nedojde k rozvoji vůbec žádných příznaků. Přesně takto podobně bude fungovat imunitní paměť proti koronaviru. Aby se však mohla vytvořit, musíte nákazu prodělat. Nebo se nechat očkovat účinnou vakcínou.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Obavy odborníků z příliš krátkého trvání imunitní paměti

Prvotní odhady odborníků, kteří se zabývají tímto problémem, hovořily především o riziku příliš krátké imunitní paměti. To by znamenalo nejenom mnohem dřívější ztrátu ochrany před opětovnou nákazou, ale také nutnost pravidelného a opakovaného očkování. Naštěstí tato teorie nebyla podložena vhodným výzkumem. Další zkoumání totiž přineslo mnohem lepší a rozhodně více pozitivní výsledky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Srovnání s daty o onemocnění SARS

Protože je v mnoha ohledech COVID-19 podobný nemoci SARS z počátku 21. století, stálo za úvahu právě toto porovnání. Proto vědci začali zkoumat imunitní paměť u lidí, kteří prodělali SARS. Zjištění byla velmi pozitivní, protože i přes dlouhý časový rozestup od prodělání nemoci, měli dotyční lidé dostatek správně fungujících imunitních buněk pro efektivní boj právě s nemocí COVID-19. Vzhledem k tomu je tak velmi pravděpodobné, že i správně vyvinutá vakcína poskytne ochranu minimálně na několik let od očkování.