Příběh o muži, kterému jóga pomohla v boji proti roztroušené skleróze

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Když se pro něco skutečně nadchnete a máte velké ambice, může se snadno stát, že zapomenete na potřeby svého těla. Kvůli tomu se často objevují nejrůznější zdravotní potíže, které mohou být až překvapivě vážně. Přesně to se stalo herci, kterému se zhruba ve věku kolem 35 let objevila roztroušená skleróza. A ta se následně stala tou největší výzvou v jeho životě.

V tomto nerovném boji mu tak nakonec pomohl poměrně nečekaný spojenec v podobě jógy. Jak je to možné a s čím dalším může pravidelné cvičení jógy pomoci?

Vše začalo brněním v ruce

Že něco není špatně a v těle se dějí nežádoucí změny, začal herec pozorovat ve chvíli, kdy cítil brnění v pravé paži. V tuto chvíli nad problémem však mávl rukou, protože se mohlo jednat o přetažený nerv či sval. Z ruky se ale podivný pocit postupně rozšířil až do celého těla. Jakmile začal být otupělý a nedokázal správně ovládat své tělo, bylo mu jasné, že tohle není v pořádku. Během série několika vyšetření se tak člověku honí v hlavě otázky, jestli bude zase normálně fungovat.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Je to roztroušená skleróza

Diagnostika byla velmi nepříjemná a nepříznivá. Jednalo se o roztroušenou sklerózu. Toto autoimunitní onemocnění vyvolává imunitní reakci na vlastní buňky těla. Konkrétně postihuje nervový systém. To znamená, že pokyny z mozku ohledně pohybů nejsou doručeny do cílového místa. To znamená omezení vědomého pohybu i celou řadu problémů s řečí, zrakem, močovým měchýřem a chronickou bolestí nohou.

Zdroj obrázku: PxHere.com

Jak pomáhá jóga?

Podle lékařů, kteří hovořili s hercem, nemá roztroušená skleróza žádnou účinnou léčbu. Přesto však stálo za to vyzkoušet doporučení kamarádů, kteří se dozvěděli o Iyengar józe pojmenované po indickém mistrovi této jógové techniky.

Cvičení bylo těžké a nepříjemné

Naučit se znovu správně ovládat nohy a dokonce i močový měchýř byla skutečně velká výzva. První cvičitelka jógy však byla dostatečně důsledná a soucitná zároveň, že se to dalo a po několika cvičebních lekcích se vše zdálo mnohem lepší. S pomocí podpěr, cihel a lan totiž bylo možné dostat se do jógových pozic i ve chvíli, kdy tělo tak dobře neposlouchá. Po dvou týdnech intenzivního cvičení se herec naučil znovu chodit a k tomu přidat předsevzetí každodenního cvičení jógy.

Zdroj obrázku: PxHere.com

Důvodem, proč je tento způsob jógy tak účinný, je především využívání pomůcek. Tělo se tak dokáže dostat do vhodných pozic pro stimulaci svalů i nervů ve chvílích, kdy to vědomě není příliš možné. Tím dochází ke stimulaci nervového systému a dráhy jsou opět výrazně posilovány, což pomáhá přecházet a částečně i zvrátit některá poškození. Promyšlené pózy totiž napomáhají prokrvení daných míst pro lepší regeneraci celého těla. Aby však bylo možné vidět výsledky, žádá si cvičení pravidelnost a důslednost.