Další smutný milník v šíření pandemie koronaviru: Evropa v počtu případů přesáhla hranici 15 milionů

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Britská zpravodajská agentura Reuters shromáždila údaje, z nichž vyplývá, že již dne 20. listopadu 2020 překročil v Evropě počet nakažených RNA koronavirem SARS-CoV-2 hranici 15 milionů, přičemž každé čtyři dny je zaznamenán nárůst přibližně o 1 milion případů. To zřejmě souvisí také s ročním obdobím a příchodem chladného počasí. A tak ačkoliv některé evropské země zaznamenávají zejména díky zavedeným bezpečnostním opatřením pokles nových případů nakažení a postupně tato opatření uvolňují nebo se je chystají uvolňovat, obecná situace v Evropě není nijak růžová.

Evropa v číslech

Pro přehlednost a srovnání lze uvést následující údaje, přičemž je třeba mít na paměti, že obyvatelstvo Evropy tvoří přibližně desetinu světové populace:

  • pokud jde o celkový počet nakažených koronavirem, ve světě se jedná o téměř 63,3 mil. a v Evropě přes 15 mil.
  • pokud jde o celkový počet úmrtí v souvislosti s koronavirem, ve světě se jedná o téměř 1,5 mil. případů a v Evropě o téměř 350 tis. případů
  • pokud jde o podíl Evropy na celosvětovém růstu, lze říct, že z každého 100 nedávno zaznamenaných případů jich 39 bylo v Evropě.
Zdroj fotografie: Getty Images

Alarmující je zejména rychlost nárůstu nových případů. Zatímco hranice 5 mil zjištěných případů nakažených koronavirem bylo dosaženo za období delší než 9 měsíců, neuběhly ani 2 měsíce a počet případů přesáhl hranici 15 mil. 

Smutný prim hrají Francie a Rusko

Nejpostiženějšími zeměmi v Evropě jsou Francie a Rusko, které mají podobná čísla nakažených. Pokud jde však o počet úmrtí, zde Francie Rusko dokonce předstihla, a to přibližně o 12 tis. Celosvětově mají dosud nejvíce případů Spojené státy americké, následované Indií a Brazílií a za nimi již následují právě tyto dvě zmíněné evropské země. 

Agentura Reuters uvádí, že přibližně 27 % všech zaznamenaných případů nakažení koronavirem v Evropě spadá právě pod Rusko a Francii.