Jak budou probíhat Vánoce v době pandemie? Přehled evropských opatření

Zdroj fotografie: PxHere

Pomalu ale jistě už se různé státy Evropy začínají dozvídat, jak budou letos prožívat Vánoce v souvislosti s koronavirem. Koronavirus ovlivnil náš život již v mnohém (ne všechny změny jsou ale negativní), avšak to, že bychom ani na Vánoce nesměli navštívit své známé, by se nám rozhodně nelíbilo. Jak tedy budou probíhat vánoční svátky v různých zemích Evropy.

Francie

Ve Francii bude od 15. prosince při zachování dobré epidemické situace zrušen zákaz pohybu po celé zemi, aby se rodiny mohly během svátků setkávat. Obchody byly otevřeny už 28. listopadu. Kromě toho budou obchody otevřeny také každou neděli do Vánoc. Prezident Emmanuel Macron zdůraznil, že Vánoce rozhodně nebudou stejné jako dříve.

Zdroj fotografie: Pixabay

Velká Británie

Ve Velké Británii byly obchody otevřeny od 2. prosince. V období od 23. do 27. prosince bude v Anglii, Walesu, Severním Irsku a Skotsku probíhat uvolnění Po celé Velké Británii bude maximálně třem domácnostem umožněno během prázdnin vytvořit „bublinu“, ve které budou navštěvovat své domovy, chodit na bohoslužby nebo trávit čas venku. „Bublina“ musí po celou dobu sestávat ze stejných lidí, kterých nesmí být více než 8 lidí nad 12 let. Kromě toho budou zrušena omezení pohybu.

Zdroj fotografie: Pixabay

Itálie

Italské orgány se dosud nevyjádřily o konečných rozhodnutí o omezení, počítá se však s tím, že by měl být zrušen zákaz vycházení – věřící by se mohli zúčastnit půlnoční mše. Obchody zatím otevřeny nebyly, bude-li ale zachována dobrá epidemická situace, mohlo by dojít k jejich otevření a prodloužení provozní doby. Setkávání lidí v průběhu svátků by mělo být omezeno, nicméně vláda nebude nařizovat přesný počet lidí.

Zdroj fotografie: Pixabay

Německo

Omezení zavedená počátkem listopadu přinesla dle vlády „částečný úspěch“, ale situace zatím neumožňuje jejich zrušení. Předchozí omezení tak zůstala zachována a byla zavedena nová. Německo se nyní může vídat na soukromých setkáních s ne více než pěti lidmi ze dvou domácností. Od 23. prosince do 1. ledna pak je možné setkání až 10 lidí z různých domácností. Omezení se nevztahuje na děti do 14 let.

Zdroj fotografie: Pixabay

Španělsko

Španělská vláda uvažuje o omezení setkávání lidí na 6 osob. Je možné, že mezi 24. a 31. prosincem by se zákaz vycházení v této zemi zkrátil o dvě hodiny. Vláda podle všeho doporučí, aby se všechna sváteční setkání v kancelářích a na pracovištích konala také na terasách nebo jiných venkovních plochách s omezením až šesti účastníků. Konečná rozhodnutí ještě nebyla oznámena.

Zdroj fotografie: Pixabay

Belgie

Belgické orgány oznámily, že policie zasáhne v případě nedodržení omezení svátků, a to v případě:

  • hluku,
  • nadměrného setkávání osob, apod.

V Belgii může každý člen domácnosti pozvat do svého bytu nebo domu jednu a tutéž osobu. Svobodní lidé mohou mít dva lidi, které mohou pozvat, ale ne oba současně.