Dočkáme se konce pandemie? Expert uvádí možné datum

Zdroj obrázku: Getty Images

Jestli budou vakcíny proti novému typu koronaviru fungovat, je možné, že se pandemie zbavíme na konci léta. Uvedl to profesor Franco Locatelli, předseda italské rady pro zdravotní péči. Podle něj není v současné době možné, aby se na zimu otevřeli sjezdovky.

Očkovací kampaň začne v Itálii v lednu

Koncem ledna by se v Itálii mohla rozjet kampaň, která bude mít za následek velkou proočkovanost obyvatel. Probíhají práce na plánu distribuce vakcín i jejich podávání. Nejdříve se budou očkovat zdravotničtí pracovníci, poté přijdou na řadu senioři v pečovatelských domech a všichni nad 80 let, kterých může být až 4,5 milionu.

Šéf Rady pro zdravotnictví uvedl, že pokud by měl zhodnotit situaci v nemocnicích, jsou stále pod tlakem. Dodal také, že křivka infekce se zpomaluje. I tak je ale hospitalizováno spousta lidí. Aby se Itálie dostala do výchozího bodu, je nutné nejen vidět světlo na konci tunelu, ale také ho vidět dlouhodobě.

Na konci léta nebo začátkem podzimu 2021 by se již podle něj měla situaci okolo koronaviru uklidnit, pokud bude dost vakcín a také lidí, kteří se nechají naočkovat. Prozatím ale musí všichni zapomenout na vánoční večírky, adventní trhy, velké hody nebo večeře s příbuznými a přáteli.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jestli se budou porušovat pravidla, můžete za to zaplatit

Pokud se nebudou dodržovat opatření, je možné, že za několik týdnů zaplatíme vysokou cenu, jak varoval italský lékař. Podle jeho názoru musí u slavnostního stolu sedět maximálně šest lidí. Neexistují žádné předpoklady pro otevření sjezdovek. Locatelli je o tom přesvědčen, nejlepší dobou k otevření bude až leden nebo únor, bude záležet na situaci, která v tu dobu bude panovat.

Přitom na konci července si všichni mysleli, že už je pandemie za námi a můžete žít normální život. Boj ale ještě není u konce a bude potřeba vyvíjet stále stejné úsilí, aby se pandemie dostala pod kontrolu.