Doporučení WHO pro dospělé: Cvičte přibližně 21 minut denně, pokud chcete být zdraví

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pro zdravé srdce, svaly, silný imunitní systém i dobrou náladu doporučuje Světová zdravotnická organizace každý den alespoň 21 minut cvičení či jiného aktivního pohybu. Prospějete tím celému svému tělu a zvýšíte tak odolnost proti onemocnění. Jaké cvičení je vhodné a proč právě 21 minut každý den? To se dozvíte v tomto článku.

Cvičení si naplánujte v rámci týdne

Každý pohyb se počítá, ale vědomé cvičení představuje obzvlášť důležitý a zdraví prospěšný aspekt. Pro maximální výsledky a minimální riziko, že se budete vymlouvat, proč cvičit nemůžete, si připravte přehledný plán, podle kterého si vyhradíte časy určené pouze na cvičení.

Inspirací mohou být následující doporučení:

  • 150 minut mírného cvičení během týdne
  • 75 minut intenzivního cvičení týdně
  • Kombinace střední a vysoké intenzity v rámci týdenního plánu
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Co patří mezi vhodné pohybové aktivity?

Nebojte se, pro dodržování tohoto doporučení pro zlepšení zdraví a fyzické kondice celkově se nemusíte hned hlásit do posilovny a trápit se na skupinových lekcích, které vás vlastně vůbec nebaví. Na výběr máte ze skutečně pestrého spektra nejrůznějších pohybových aktivit. Cílem je totiž rozproudit krev a zapojit svaly, což není nijak přísné kritérium.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Věnujte se tak například i volnočasovým aktivitám, jako jsou chůze, tancování, práce na zahradě, turistika, domácí práce, jízda na kole, hry, kolektivní sportování a podobně. Pro cílené formování postavy a intenzivní posilování svalů samozřejmě můžete vyzkoušet i posilovnu či domácí cvičení podle nejrůznějších videí.

Snažte se pravidelně posilovat svou všestrannost a věnujte se několika různým pohybům v rámci prevence proti rozvoji přetížených svalů. A nezapomínejte také na to, že ke každému více intenzivnímu tréninku patří také důkladné protažení, ať vás druhý den tolik nebolí svaly.