V Japonsku narůstá počet sebevražd, důvodem je koronavirus

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V říjnu bylo v Japonsku hlášeno přes 2100 sebevražd. Znamená to, že jen za říjen si životy vzalo více lidí, než zemřelo na COVID-19 od začátku pandemie. Japonsko se ale již roky potýká s problémy duševního zdraví svého obyvatelstva. Podle odborníků pandemie koronaviru situaci ještě zhoršila.

V hlavním městě byl nejvyšší počet sebevražd

V posledních letech sice začal počet případů sebevražd klesat, za což mohly hlavně výsledky z prvních měsíců roku, ale od července statistiky uvádějí nárůst počtu lidí, kteří si vezmou život. Podle zprávy tak došlo k 2153 sebevraždám. Je to nárůst téměř o 40 % ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce.

Od ledna do října letošního roku přišlo o život více než 17 200 lidí. Tokio jako hlavní město zažilo nejvyšší počet sebevražd. Pro srovnání s počtem sebevražd je úmrtí na koronavirus méně – od začátku epidemie zemřelo na COVID-19 2042 lidí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pandemie přispěla k horšího psychickému stavu obyvatel

Odborníci uvádějí, že pandemie rozhodně přispěla k tomu, že se duševní stav Japonců zhoršil. I když od začátku pandemie zemřelo minimum lidí, zhoršení způsobí dlouhodobé omezování, izolace od dalších členů rodiny, nezaměstnanost a s tím související finanční a sociální problémy.

Ministerstvo zdravotnictví, práce a sociální věcí uvedlo, že v mnoha případech se lidé cítí náchylnější k sebevraždách právě kvůli sociálním problémům. Ministerstvo ale argumentuje tím, že těmto problémům lze předcházet. Mohou tak být prováděna opatření v oblasti zdraví, jako je sociální nebo komplexní lékařské péče.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mluvčí vlády zdůraznil minulý týden potřebu konfrontovat realitu. Byl vytvořen web, na kterém lze najít informace o tom, jak vyhledat pomoc, pokud se někdo ocitne v začarovaném kruhu a neví, jak z něho ven. Linky pomoci a také online služby jsou k dispozici 24 hodin denně. Úřady zvýšili finanční prostředky určené právě na prevenci sebevražd.