Jižní Korea bojuje již se třetí vlnou pandemie. Infekce se zvyšuje a zrychluje

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ve čtvrtek 26. listopadu zaznamenala Jižní Korea více než 500 nových nakažených za jediný den. Toto číslo se vyskytlo opět po dlouhých osmi měsících, kdy se zdálo, že je situace pod kontrolou. Stát se proto vrací k restriktivním opatřením, mezi které patří sociální distancování a oznamuje, že třetí vlna infekcí nabírá na obrátkách.

Třetí vlna nastupuje rychle

Kumulativní bilance detekovaných infekcí v zemi vzrostla na 32 318 a zemřelo 515 pacientů, což představuje úmrtnost 1,59 %. Tak to uvedla Korejská agentura pro kontrolu nemocí (KDCA). „Nyní jsme v situaci, kdy se mohou kdekoli, kde žijeme, objevit ohniska kontaminace. Třetí vlna infekce se zvyšuje a zrychluje, takže je naléhavě nutné dodržovat pravidla sociálního distancování,“ uvedl ministr zdravotnictví Park Neung Hu.

Druhá vlna byla mírnější

V rámci druhé vlny bylo v Jižní Koreji zaznamenáno maximálního největšího počtu nakažených za jeden den v počtu 441 nových případů. Tento počet byl zaznamenán 27. srpna 2020. Listopadové saldo tento počet naopak ještě převyšuje, takže by se dalo očekávat, že třetí vlna by se mohla šířit ještě rychleji.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V Soulu je situace nejvážnější

Infekce se nejvíce šíří v Soulu. Tisková agentura Yonhap uvádí následující informace:

  • Virus se nejrychleji šíří v hustě osídlené metropolitní oblasti Soulu.
  • Právě v Soulu bylo zjištěno 402 nových místních případů.
  • Nové infekce však byly hlášeny ve všech 17 největších městech a provinciích země.

V Soulu a jeho okolí platí od úterý druhá úroveň epidemického varování na pětibodové stupnici. To znamená příkaz zastavit noční kluby a jiná vysoce riziková zařízení a omezit počet účastníků svateb a pohřbů na 100.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Úřady nevylučují možnost zpřísnění pravidel, pokud bude počet infekcí stále narůstat. Na základě modelu matematických předpovědí můžeme v prvních prosincových dnech očekávat 400–600 infekcí denně. Následující týden by se měl počet začít snižovat.