Pandemii koronaviru je těžké zvládnout kvůli nakaženým bez příznaků

Zdroj fotografie: Getty Images

Vyšlo najevo, kdy je infekce koronaviru nejnebezpečnější. Pravda je taková, že koronavirus nejsnáze dostanete v jeho specifické fázi, jak tvrdí profesor Robert Flisiak. To je důvod, proč je těžké celou pandemii koronaviru zvládnout. Nejnovější výzkum ukazuje, proč k infekcím dochází v době, kdy to člověk nejméně čeká.

Přísná omezení jsou po celém světě

Pandemi koronaviru vůbec nezpomaluje. V některým zemích se dokonce mluví již o třetí vlně. Všichni mají o své zdraví obavy, protože koronavirus má na svědomí již miliony obětí. Předseda polské společnosti epidemiologů a lékařů infekčních nemocí tvrdí, že lidí infikovaní koronavirem předají virus dál dříve, než se u nich vůbec první příznaky nemoci objeví.

Osoba, která se infikuje, má nejvyšší hustotu viru dříve, než se příznaky objeví. Proto jsou v tu chvíli také nakažlivější. Je to hlavní důvod, proč se epidemie šíří tak rychle a nezvladatelně. Nejsme totiž schopni kontrolovat lidí, kteří ještě nemají příznaky. Když se příznaky objeví, už mohl člověk nakazit spoustu dalších lidí, i když nevědomě.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Lidé pozitivní na COVID-19 jsou nakažliví pouze týden

Je tak důležité dodržovat přísnou hygienu a pravidla, která jsou ve všech zemích totožná:

  • Nošení roušek hlavně ve vnitřních prostorách
  • Dezinfekce rukou
  • Dodržovat odstup alespoň dva metry

Virus je podle profesora nejaktivnější v prvním týdnu infekce. Viremie klesá až po týdnu, to znamená, že když se objeví příznaky koronaviru, infekce neprobíhá v takovém množství. O nakažlivosti tak můžete mluvit pouze do pátého až sedmého dne.

Zdroj fotografie: PxHere

I když se koronavirus ve většině případů přestane šířit až 10 dní po infekci, existují případy, kdy tomu tak není. Výjimku tvoří pacienti s těžkou imunodeficiencí, u kterých vir může být přítomní do 20. dne. V Polsku počet nakažených i mrtvých narůstá každým dnem.