Podařil se průlomový objev v boji proti koronaviru. Jako lék může působit antidepresivum

Vědci z Washingtonské univerzity v St. Louis učinili neuvěřitelný objev, který se může stát průlomovým v boji proti pandemii. Koronavirus nezpomaluje, a vědci stále zkoumají a vyvíjejí vakcínu, která by byla účinná. Snaží se shromáždit co nejvíce informací o viru SARS-CoV-2. Každý netrpělivě očekává dostupnost vakcíny nebo léku, který nám pomůže vrátit se do relativně normálního života bez přísných omezení.

Proti koronaviru lze bojovat lékem proti depresi

Vědci zjistili, že by mohl pomoci lék proti depresi fluvoxamin. Informace o tomto výsledku byly zveřejněny v časopise JAMA. Výzkumníci provedli klinické hodnocení celkem u 152 pacientů, kteří byli pozitivní na přítomnost koronaviru. Někteří z nich dostávali již zmíněný fluvoxamin, který se předepisuje k léčbě depresí. Ostatní pacienti dostávali placebo.

Po 15 dnech přišel další výzkum, kdy se kontroloval stav všech pacientů. U těch, kteří dostávali lék proti depresi, nebylo pozorováno zhoršení jejich zdravotního stavu. K ventilátoru musel být připojen pouze jeden, další čtyři z nich museli být hospitalizováni.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Fluvoxamin může zastavit i sepsi

V loňském roce prokázal doktor Alban Gaultier a jeho bývalý doktorand Dorian Rosen, že tento lék může ovlivnit tělo způsobem, že může zastavit zánět zvaný sepse. Antidepresivum snížilo produkci cytokinů nebo proteinů, které ovlivňují růst a aktivitu imunitních buněk.

Studie tak měla velký smysl, protože zvýšené hladiny cytokinů byly spojený s těžkým průběhem COVID-19, což je velký průlom. Pacienti, kteří fluvoxamin užívali, neměli žádné velké potíže s dýcháním a nebyla u nich nutná hospitalizace. Většina experimentálních ošetření na COVID-19 byla zaměřena na chudší pacienty. Je ale důležité najít léčbu, která by zabránila zhoršení zdravotního stavu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Studie naznačila, že fluvoxamin by mohl pomoci vyplnit mezeru, kdy je potřeba pacientovi dodávat kyslík. Doktorka Angela Reirsen dodala, že dle jejího názoru lék reaguje s receptorem sigma-1 za účelem snížení produkce zánětlivých molekul.

Studie musí pokračovat, aby byl účinek léku opravdu dokázán

Zatím se ale jedná o předběžné výsledky a bude zapotřebí dalších studií. Nedávno se také zkoumaly faktory, které ovlivňují pravděpodobnost nakažení nemocí COVID-19. Jednalo se o retrospektivní studii, a zúčastnili se jí obyvatelé Singapuru v období od ledna do začátku května.

Zdroj fotografie: Getty Images

Všichni pacienti byli hospitalizováni a udržovali kontakt jen se zdravotnickým personálem. Všichni, kteří se dostali s pacienty do blízkého kontaktu, byli v karanténě po dobu 14 dní. Třikrát denně u nich byl ověřován zdravotní stav. Zařazeno bylo celkem 7770 kontaktů 1114 nemocných. Výsledky ukázaly, že nemoc COVID-19 detekovali u 188 osob v karanténě. Ostatní blízké kontakty dokončily karanténu bez pozitivního testu.