První vlna pandemie pro poučenou Asii, druhá pro zlobivé Česko a třetí pro USA

Zdroj fotografie: Freepik Premium

Již na začátku listopadu překonal počet nakažených koronavirem hranici 50 milionů. Počty potvrzených případů se celosvětově rapidně zvyšují. Posledních 10 milionů případů bylo potvrzeno během pouhých tří týdnů. Podle odborníků byl říjen nejhorším měsícem říjen. V tuto chvíli je nejvíce nakaženým kontinentem Evropa, která tvoří jednu pětinu celosvětově nakažených. Na celkovém počtu úmrtí se pak Evropa podílí 24%.

Zlobivé Česko

Ač patřila naše země v první vlně mezi ukázkové případy, jak se pandemii postavit, druhá vlna zasáhla Českou republiku o dost více. V tuto chvíli bylo z více než 3 milionů testů potvrzeno 540 tisíc nakažených, počet zotavených dosahuje téměř 470 tisíc a mrtvých osob je více než 8700. R-číslo, neboli průměrný počet dalších osob, které nakazí jeden nakažený, je v Česku pro tuto chvíli na hodnotě 0,9. Čím vyšší číslo R je, tím rychleji se nemoc šíří, je-li pod hodnotou 1, počet nakažených klesá.

Zdroj obrázku: Freepik

Nová posila pro Ameriku?

Spojené státy americké se na globálních číslech podílí zhruba z 20%. Průměrný denní příbytek nakažených se drží nad hranicí 100 000 případů. Američané, kteří v tuto chvíli zažívají již třetí vlnu, slaví v těchto dnech oblíbený Den díkuvzdání. Díky pandemii byl omezen tradiční průvod v New Yorku, který byl omezen pouze na krátkou událost před kamerami. Rodinné oslavy, při kterých je tradicí společná večeře a krocan, byly většinou obyvatel omezeny na nižší počty. Stejně, jako národ povětšinou respektuje vládní opatření, snaží se proti pandemii bojovat nově zvolený prezident Joe Biden. Právě on chce národ při inauguraci požádat o 100 dnů nošení roušek.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Poučená Asie

Asie byl první kontinent, na kterém se nový typ onemocnění objevil. Ač hlásila Asie v první vlně nejvíce nakažených, mrtvých i jejich neustálé přibývání, druhá vlna pandemie se jí, zdá se, vyhýbá. V některých státech Asie stále platí opatření proti šíření, avšak některé již spoléhají na pouhá doporučení. Přímo učebnicovým případem z asijských zemí je Vietnam. Ten od počátku zaznamenal 1200 nakažených osob a pouze 35 úmrtí, na celkový počet 90 milionů obyvatel. Díky dohledávání osob a uplatňování opatření by Vietnam oceněn mezinárodním uznáním.

Zdroj obrázku: Pixabay.com