Nejběžnější příznak nákazy koronavirem, který má až 86% infikovaných

Zdroj fotografie: Freepik Premium

Až 86 % všech infikovaných má stejný příznak, o kterém byste měli vědět. COVID-19 se projevuje extrémně často. Odborníci již od začátku pandemie poukazují na to, že pacienti téměř vždy hlásí kašel, horečku nebo dušnost. Nyní už víme, že jeden z těchto tří příznaků je opravdu velmi častý.

O COVID-19 se i po více než roce ví velmi málo

Vědci provádějí stále další a další výzkumy, které by pomohli léčit tuto infekci. Jeden specifický příznak je pro odborníky zvlášť zajímavý, jak uvedl časopis The Journal of Emergency Medicine. Vědci se shodují, že nejčastějším příznakem je vysoká horečka. Specialisté vyšetřili 12 000 pacientů, přitom až 74 % z nich si stěžovalo na horečku, o něco málo procent trpělo dušností a kašlem.

K podobným výsledkům došel také výzkum ve Španělsku, kdy otestovali stejný počet pacientů. Tam si na horečku stěžovalo dokonce 86 % všech testovaných lidí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Horečka se jako příznak nemusí objevit u každého

Horečka je reakce těla na virovou nebo bakteriální infekcí. Náš imunitní systém se tak brání proti infekcí. Je to běžný příznak nemoci COVID-19, a tak se mnoho firem uchýlilo k tomu, měřit svým zaměstnancům teplotu, než vstoupí na svoje pracovní místo.

Vysokou teplotu však nemusí mít všichni nakažení. Může se tedy stát, že do zaměstnání se dostane někdo, kdo je pozitivní na koronavirus, ale neví o tom. Tím pádem je tato metoda málo účinná. Až 40 % pacientů nemusí mít vůbec žádné příznaky ani problémy. Virus se tak snadno může přenášet dál.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vědci v časopise New England Journal of Medicine uvádějí, že měření teploty nestačí k detekci infekce. Stejně jako screening běžných příznaku nezabrání dalšímu přenosu tohoto patogenu. Bylo zjištěno, že screening na horečku, které se dělali na letištích, odhalil pouze 15 případů COVID-19 z celkem 675 000 kontrolovaných cestujících. I přes přísná karanténní opatření se patogen rozšířil i mezi vojenským personálem.