Kdy se vrátí ztracený nebo oslabený čich i chuť po odeznění nákazy Covid-19?

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Potíží, které jsou spojené s nákazou virem Covid-19, je celá řada. Od ztráty čichu, chuti, problémy se zrakem, bolesti hlavy, postižení plic, srdce, ale i mozku, svalů, kloubů a další, na které časem přijdeme. Některé zmizí sami, aniž bychom to nějak podporovali, jiné přetrvávají v těle dost dlouho, a některé si možná poneseme po zbytek života. Vědci ve Španělsku se začali zabývat tím, za jak dlouho některé příznaky zmizí.

Jak dlouho trvá, než se vrátíme do stavu úplného uzdravení

Některé obtíže jsou pryč doslova po pár dnech poté, co ním virus v těle ustoupil. Naproti tomu zasažení plic je možná celoživotní. Při těžkém průběhu dochází ke zjizvení plicní tkáně, a tím trvalému poškození jejich funkce. Čich se obnovuje i déle než půl roku. Jde o to, že virus vniká do těla přes sliznice, a nos je jedno ze vstupních míst. Proto trvá tak dlouho, než dojde k obnovení čichu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Stejně na tom je návrat chuti. Chuťové pohárky jsou v ústech, což je další vstupní brána pro virus. Takže i zde dochází k obnově velmi pomalu. Můžeme také trpět postižením očí, což trvá kolem 2 měsíců, podle závažnosti stavu. Bolesti hlavy odezní rychle, do pár dnů. Svaly a klouby nás bolí podstatně déle, protože tělu trvá delší čas, než dokáže virus zlikvidovat.

Co všechno nevíme

Čím víc výzkumů provádíme, tím víc věcí ohledně následků zjišťujeme. Třeba to, že psychickými problémy může trpět velké procento nakažených, a to klidně i několik měsíců po prodělání nákazy. A nemusí se jednat o těžký průběh. Stejně tak nevíme, jak se po čase projeví následky u zasažených plic, nebo srdce, či oběhového systému. Jak je vidět, koronavirus má pro nás ještě dost nových překvapení, a ta se budou objevovat tak, jak bude celá pandemie postupovat. Takže každá studie, i ta malá, nám může pomoci objevit důležité aspekty, s kterými se do budoucna můžeme potýkat.

Přínosy prováděných studií

Proto studie, kterou prováděla nemocniční síť HM Hospitales ve Španělsku, a jíž se sice zúčastnilo pouze 61 pacientů, je pro nás stejně důležitá, jako všechny další. Tato studie se zaměřila na specifické problémy s krví, čichem, ztrátou chuti, problémy se zrakem, a ještě dalšími.

Vzorek pacientů není velký, ale výsledky jejich práce můžeme do budoucna srovnávat s dalšími, které se zaměří na stejné, nebo podobné téma. Pak se ukáže, zda i ve větším měřítku jsou výsledky stejné. Navíc se ukazuje, že nás virus neustále překvapuje něčím novým, a je jen dobře, pokud na tato překvapení budeme dobře připraveni.