Matka v Singapuru porodila dítě s vrozenými protilátkami proti novému typu koronaviru

Zdroj obrázku: Getty Images

Podle nedávných odhadů se nový typ koronaviru u lidí vyskytuje nejméně jeden rok. Nedá se říct, jak starý virus může být a jak dlouho se vyvíjel u zvířat, než skočil na lidi. Stále nevíme, u kterých zvířat zmutoval, než byl schopen infikovat lidské buňky. I když už je tu již rok, virus stále překvapuje vědeckou komunitu. Výzkumníci neustále zjišťují nové způsoby, jakými se virus projevuje na lidském těle, včetně neočekávaných příznaků, jako jsou zuby vypadávají bez bolesti nebo krvácení. Poslední překvapení pochází ze Singapuru.

Matka, která se z nemoci vyléčila již v březnu, během prvního trimestru těhotenství, porodila zdravého chlapečka. Tento novorozenec se však od ostatních liší tím, že již při jeho narození obsahovalo jeho tělo protilátky proti COVID-19.

Zdroj obrázku: Getty Images

Malý Aldrin všem zamotal hlavu

Lékaři již od počátku pandemie studovali těhotenství ve vztahu k COVID-19. Došli ke zjištění, že je nepravděpodobné, že se nemoc z matky přenese na plod. Jednatřicetiletá Celine Ng-Chan jela v březnu s rodiči a rodinou na výlet do Evropy. Z této cesty putovala matka Celine rovnou na přístroje, na které byla připojena 29 dní. Celine a její dvouletá dcera prodělaly mírný průběh nemoci a po 2,5 týdnech byly z nemocnice propuštěny. V době diagnózy byla Ng-Chan 10 týdnů těhotná. Vytvořila si protilátky, ale ty podle testů do konce těhotenství zmizely. Sedmého listopadu porodila svého syna Aldrina, 3,5 kg zdravého chlapce, se narodil s protilátkami na nový typ koronaviru.

Zdroj obrázku: Getty Images

Nejde o první případ

„Je to velmi zajímavé. Jeho pediatr řekl, že mé protilátky jsou již pryč, ale Aldrin je má,“ řekla matka. „Můj lékař má podezření, že jsem na Aldrina veškeré protilátky během těhotenství přenesla,“ dodává. Aldrin nemusí být nutně prvním novorozencem, který se narodil již s protilátkami. Je již znám případ, kdy 29letá žena byla pozitivně testována během 36.týdne těhotenství. V nemocnici bylo zjištěno, že v sobě má novorozenec protilátky.