Reishi a Cordyceps – zázračné „houby nesmrtelnosti“ z Asie

Člověk se neustále snaží uměle vytvořit elixír mládí, který by mu pomohl překonat nemoci, zůstat zdravý i do pozdního věku a disponovat velkou vitalitou a nikdy nepoznat únavu. Přitom ale elixíry mládí existují! Jde o medicinální houby reishi a cordyceps. Mají všechny jmenované vlastnosti, a navíc naprosté minimum nežádoucích účinků. Tím se významně liší od chemicky připravených látek, které mnohdy mají celou řadu doprovodných, nevžádoucích účinků. 

Reishi navrátí tělo do rovnováhy

Použití houby reishi neboli lesklokorky lesklé, či latinským názvem Ganoderma lucidum, se datuje zřejmě už do doby před 5000 lety, doložitelné je potom kolem roku 2700 př. n. l. za vlády čínského císaře Shennonga. Její první popis se potom dochoval v knize o bylinách zvané Šen-nung pen-cchao ťing“, která pochází z období před 2200 lety. Dávní ctitelé tradiční čínské medicíny si všimli této zvláštní chorošovité houby a jejího silného léčivého působení. Začali jí přezdívat houba nesmrtelnosti. Cílem terapie s pomocí houby bylo, aby se tělo dostalo zpátky do rovnováhy a obnovilo svoje funkce samo. Houba mu k tomu měla dopomoci zvýšením obranyschopnosti a organismus k tomu vlastně „jenom“ nastartovat. 

Pomáhá proti rakovině a sníží cholesterol 

Hlavní prospěšnou složkou reishi jsou betaglukany, látky ze skupiny polysacharidů, které vykazují výrazné imunomodulační a také protirakovinné účinky.  Dále v ní najdete spoustu různých triterpenů. Ty nabízejí antioxidační účinky, vážou tedy volné radikály v těle a jsou tak prevencí civilizačních chorob, a rovněž bojují proti nádorům, a orientují se přímo na bující buňky. Kromě toho houba působí hypolipidemicky, tedy pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, a naopak zvyšuje hladinu hodného HDL cholesterolu. Z dalších využitelných látek jde například o bioaktivní nukleosidy, jmenovitě třeba adenosin. Ty mají vliv na srážlivost krve, oběhovou soustavu, zabraňují vzniku trombóz. Prokázané je i aktivní působení houby proti zánětům a bolesti. Houba snižuje rovněž uvolňování histaminu, proto se doporučuje i alergikům. Kromě toho reishi obsahuje i řadu minerálů, a to draslík, vápník a hořčík. 

V Číně a Japonsku je reishi už více ž 30 let schválenou doplňkovou léčbou při rakovině. Používá se samostatně i v kombinaci s chemoterapií. Nejúčinnější formou je extrakt z houby reishi, možná i léčba pomocí spórového prášku z houby. V extraktu by mělo být minimálně 40 % betaglukanů. Konzumace houby v syrovém stavu jako takovém není vhodná, protože je tuhá a hořké chuti. 

Lesklokorku by neměly užívat těhotné a kojící ženy. Vzhledem k tomu, že houba působí také na snižování krevního tlaku, vystříhat by se jí měli i lidé s nízkým krevním tlakem. Pozor by měly dávat na užívání také osoby s poruchou srážlivosti krve.

Cordyceps vysává živiny z housenek

Houba cordyceps má také název housenice čínská. Kdysi si Číňané mysleli, že jde opravdu o housenku, ale není tomu tak. Tato pozoruhodná houba je totiž parazitem. Její výtrusy napadají housenky motýlů. Prorostou jejich tělem a doslova ho sežerou zevnitř. V zimě se housenka motýla schová do země, ale cordyceps z ní vysaje veškeré živiny. Chitinová schránka mu pak poslouží jako šikovný obal, díky kterému přežije i nehostinné horské podmínky v Himalájích a zjara může opět do světa posílat svoje výtrusy. Tímto způsobem se množí. Podivuhodná houba ale zaujme nejenom zvláštním životním cyklem, ale především svými léčivými účinky. 

Nejdříve jen pro vyvolené, dnes oblíbená sportovci

Působení cordycepsu se datuje hluboko do minulosti. Před přibližně 1500 lety si pastevci žijící v oblasti dnešního Nepálu a Tibetu všimli, že když skot sežere trávu, ve které se tyto housenky vyskytují, je mnohem více vitální. Přimělo je to k průzkumu jejích vlastností. Na léčivé účinky housenice nedala dopustit čínská císařská dynastie Čching. Její příslušníci s pomocí cordycepsu obnovovali svoje tělesné i duševní síly a čerpali sexuální energii. Její konzumace ale byla záležitostí jenom hrstky vyvolených. První písemné záznamy o cordycepsu pocházejí z období kolem roku 600 n. l. Když francouzský jezuita Jean Baptistu du Halde v 18. století pobýval na čínském císařském dvoře, seznámil se i s účinky houby. Informace o cordycepsu se potom roku 1757 objevují v lékařské knize New Compilation of Materia Medica

Housenice také obsahuje betaglukany, triterpeny i nukleosidy. Harmonizuje a podporuje imunitu lidského těla. Zároveň také tlumí silnou autoimunitní odpověď na podněty, takže je vhodná i pro alergiky. Řadí se k přírodním antibiotikům, působí proti bakteriím a virům. Pomáhá při únavě, zvyšuje prokrvení orgánů i kůže. Také brání zánětům. Vhodná je i při protinádorových terapiích jako doplňující léčba. Podporuje látkovou výměnu cukrů a tuků. Ovlivňuje krevní srážlivost, proto je vhodná při hrozících trombózách. 

Známá je svými regeneračními účinky na organismus, a to včetně orgánů, na kterých spočívá velká tíha látkové výměny, tedy ledvin a jater. Pozitivně ovlivňuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje vazbu kyslíku na krvinky. I proto ji mají ve velké oblibě sportovci, kterým tak přírodním a povoleným „dopingem“ a pomáhá zvyšovat jejich výkon. Nejoptimálnější je užívat extrakt z houby cordyceps, který prokazuje nejsilnější účinky. Měl by ovšem obsahovat alespoň 40 % polysacharidů (a výrobce by to měl deklarovat) a žádná zbytečná plnidla a aditiva.