Experti WHO odletěli do Wu-chanu vyšetřit, zda koronavirus pochází z přírody nebo laboratoře

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Specialisté Světové zdravotnické organizace se vydají do Wu-chanu, aby zjistit, jak byli lidé nakažení nemocí SARS-CoV-, který vlastně započal celosvětovou pandemii. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by tento patogen pocházel od člověka, jak uvedl Peter Ben Embarek z WHO.

Cenným zdrojem informací budou zaměstnanci supermarketů

Mezinárodní skupina odborníků WHO má za úkol zkoumat, jak se lidé nakazili v důsledku kontaktu se zvířaty na wuhanském trhu, jak uvedla agentura Reuters. Embarek tvrdí, že zaměstnanci supermarketů, kteří byli infikování, mohou být v tomto zkoumání důležitým zdrojem informací.

Embarek zastává názor, že koronavirus nebyl vyroben člověkem a nevyklouzl z laboratoře. S největší pravděpodobností totiž pochází od zvířat a na člověka přeskočil. Jeho zdrojem mohli být netopýři, není ale jisté, jestli patogen skočil přímo na člověka nebo byl zprostředkován jiným druhem zvířat a teprve potom se na člověka dostal.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podle Embareka rozhodně není pozdě vyšetřit, kde se vlastně nový typ koronaviru vzal. Společně s mezinárodní týmem specialistů a partnerů z Číny se chce vrátit do Wu-chanu a promluvit si o prvních infekcích a zjistit tak další případy, které tehdy nebyly známé. Chce se dostat na samotný začátek pandemie.

Pravděpodobnější je hypotéza o přirozeném skoku viru ze zvířete na člověka

Ze začátku existovalo podezření, že se koronavirus SARS-CoV-2 omylem dostal z laboratoře a zaměstnanci centra ho mohli chytit. Nemuseli o tom ani vědět, protože COVID-19 je u mnoho lidi bez příznaků.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Doktorka Alicja Chmielewska uvedl, že viry mohou čas od času způsobit pandemie skokem ze zvířete na člověka. Právě tyto organismy jsou všude, dokonce v půdě nebo ve vzduchu a napadají všechny živé organismy:

  • Lidi
  • Zvířata
  • Rostliny

Viry obsahují genetický materiál ve formě DNA nebo RNA, které jsou obklopené ochranným pláštěm a reprodukují se pouze v buňkách.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pochází koronavirus z přírody nebo z laboratoře?

Velká většina odborníků se shodne na tom, že koronavirus není výsledkem genetické manipulace. Je nepravděpodobné, že by unikl z laboratoře. V přírodě se neustále vytvářejí nové viry, které mohou překonat mezidruhovou bariéru a přeskočit ze zvířete na člověka. Koronavirus tak není umělý výtvor, ale vyvinul se přirozeně, jak to ve světě virů bývá.