Matka nakažená koronavirem porodila dítě s protilátkami

Zdroj obrázku: Getty Images

Lékaři vyšetřují účinky nákazy na těhotné ženy na jejich děti poté, co byly u singapurského novorozence nalezeny protilátky, ale sám nebyl nakažený, uvádí agentura Reuters. Veřejné nemocnice v Singapuru se zapojily do studie, která má za úkol zjistit, zda se koronavirus nebo protilátky mohou během těhotenství přenést na dítě a zda případné protilátky poskytují dostatečnou ochranu proti infekci.

Zatím neexistují relevantní výzkumy, předpokládá se ale, že se virus z matky na dítě nepřenáší

WHO varuje těhotné ženy před zvýšeným rizikem závažnějšího průběhu onemocnění COVID-19. Stále však není známo, zda mohou infikovat své děti. Vědci v říjnu na základě výzkumu omezeného vzorku těhotných žen v Itálii zjistili, že přenos viru během těhotenství je vzácný. Počítá se tedy s tím, že protilátky získané matkou mohly v tomto případě novorozence chránit.

Zdroj fotografie: iStock.com

Jak chránit sebe i nenarozené či novorozené dítě?

Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je dodržovat všechna obecná opatření:

  • stýkejte se jen s nejbližšími,
  • nechte si starší sourozence doma ze školy nebo školky,
  •  myjte si všichni pečlivě ruce, noste roušky a choďte jen do přírody.

I když jde o obtížné období, pokuste se vidět pozitivní stránku toho, že jste sami se svojí nejužší rodinou a můžete se v klidu sžívat s nově příchozím členem. Pokud máte jakékoliv pochybnosti o zdraví vás nebo vašeho dítěte, informujte telefonicky lékaře.

Kojit mohou i matky nakažené koronavirem, je však třeba dodržet hygienická opatření

Ani kojení není problém, přenos aktivního COVID-19 mateřským mlékem a kojením nebyl dosud zaznamenán. Kojící matky by v případě podezření na nákazu měly přijmout preventivní opatření, včetně nošení masky, pokud je k dispozici, mytí rukou před a po kontaktu a dezinfekci povrchů. Pokud jste příliš nemocná na kojení, odstříkejte mléko a dejte ho dítěti na lžičce, z kelímku nebo z láhve.