Vláda v České republice vyhlašuje bezplatné Covid-19 testy pro učitele

Zdroj obrázku: Freepik

Jistě celá země zaregistrovala, že se vyhlásilo bezplatné testování pro učitele, později to bude i pro ty, kteří budou chtít – česká vláda toto rozhodnutí oznámila ve čtvrtek 26. listopadu. Očekává se, že hromadné testování na přítomnost koronaviru začne ve druhé polovině prosince.

Antigenní testy jsou v Evropě oblíbené

Na tiskové konferenci, kde se shrnuly studie o účinnosti testů na antigeny. O těch se rozhovořil český premiér Andrej Babiš. Od 18. prosince by plošné testování antigenními testy mělo začít. Analyzovalo se zatím 1300 vzorků a porovnali se antigenní testy s genetickými testy PCR. Účinnost antigenního testu byla 90 % a proto se spíše hodí pro obecné použití.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Babiš dodal, že si nemůžeme dovolit testovat celou zemi metodou PCR. Mikrobiologové, kteří studovali tyto testy, zjistili, že až u třetiny infikovaných antigenní testy nezjistili přítomnost koronaviru, včetně těch, kteří měli příznaky onemocnění. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula poznamenal, že testy na antigeny by se měly opakovat, aby se mohly stát opravdu účinným nástrojem v boji proti viru.

Počet nových infekcí znovu stoupá, ale stále jsme ve třetím stupni

Od konce minulého týdne opět pomalu stoupá reprodukční číslo a také počet nakažených koronavirem. Stav epidemické hrozny se zvýšil z čísla 57 na 64, což znamená znovu čtvrtý stupeň. I tak ale Česko zůstává, co se týče opatření, ve stupni číslo tři. Obchody se zatím zavírat nebudou, ale od středy 9. prosince dojde k zavření hospod a restaurací již ve 20 hodin a také se znovu vrací zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

V České republice je aktuálně přes 547 tisíc nakažených, a blíží se k počtu 9 000 úmrtí. V nemocnicích stále zůstává téměř 4 200 pacientů s těžkým průběhem onemocnění. Aktivních případů má Česko na 60 000.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Parametry jsou podle názorů analytiků z Ministerstva zdravotnictví uspokojivé, ale kdykoliv se tento stav může změnit. Ve čtvrtek 3. prosince vláda povolila otevřít malé obchody, restaurace, hotely. Jestli to byla chyba a mělo se ještě počkat, ukáží až následující dny.