Doporučení WHO v době pandemie, cvičte denně přibližně dvacet minut

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Už dlouhé roky se ví, že pravidelné cvičení, které trvá alespoň 20 minut denně, a nemusí to být zrovna vrcholový výkon, dost zásadně prodlužuje život. Jde o to, že kardiovaskulární systém se cvičením udržuje v dobré, kondici, stejně jako naše svaly, klouby, kosti. Navíc cvičení pomáhá naší psychické odolnosti. Kdo má sedavé zaměstnání, měl by toto pravidlo dodržovat striktně.

Jakou intenzitu má mít cvičení

Cvičit můžeme s nízkou, střední a vysokou intenzitou. Nízká intenzita je vhodná pouze na začátku, když se rozhodneme začít cvičit. Jde o to, abychom tělo na větší zátěž připravili. Pokud cvičíme se střední intenzitou, jako je rychlá chůze, běh střídaný s chůzí, nebo aerobní cvičení, plavání, jízda na kole, fitness, nebo lehké posilování, stačí, když za týden odcvičíte přibližně 150 minut.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vhodnější je více kratších cvičení, než 1 – 2 delší. Když cvičíme kratší dobu vícekrát, zatěžujeme naše tělo ne tak intenzivně, což je vhodnější, než dlouhodobá zátěž třeba jen 2x za týden. Můžete také cvičit s vysokou intenzitou, ale to je vhodné pro t, kdo jsou trénovaní, nebo už nějakou dobu cvičí, a cítí, že jim nižší zátěž nestačí.

Čemu všemu cvičení prospívá

Jak už bylo řečeno výše, udržujeme celé tělo v dobré kondici. Od kardiovaskulárního systému přes svaly, klouby, a také zažívání. Byť se to nezdá, perilstatika střev je spojená s výdejem energie. A cvičení vyplavuje do krve endorfiny, což rovněž napomáhá naší psychice, aniž bychom k tomu potřebovali brát léky. Čili přírodní dopink. V poslední době, kdy svět sužuje koronavirová krize, se hodně mluví o tom, kdo je nejvíce ohroženou skupinou lidí. Kromě seniorů, nemocných s oběhovými potížemi jsou to lidé obézní, s diabetem, a tím pádem ve špatné kondici.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Lockdown i pro naše tělo

Tím, že jsme byli po dlouhou dobu nuceni být doma, se snížila naše fyzická aktivita. Hodně lidí z domu pracovalo, a i když se výdej kalorií snížil, příjem se naopak zvýšil, nebo zůstal na stejné úrovni. Důsledek je jasný. Pro hodně lidí to znamená zvýšení hmotnosti, protože jim zásadně ubyl pohyb. A zde je spojitost s nakažením Covid-19. Obézní lidé jsou více náchylnější k onemocnění. Proto je v této době ještě mnohem více důležité cvičit, abychom si udrželi fyzickou kondici, a nepřibírali na váze. Jen tak se můžeme spíše vyhnout nákaze. Alespoň do doby, než se budeme moci nechat očkovat.