Dobrý cholesterol pomáhá koronaviru dostat se do těla a infikovat buňky

Zdroj fotografie: 123RF

Nový výzkum objasňuje, jak „dobrý cholesterol“ pomáhá SARS-CoV-2 proklouznout do těla a infikovat buňky. Postup je takový, že když se do těla dostane koronavirus, virový protein se váže na receptor ACE2. Představit si to můžeme jednoduše na principu zámku a klíče. . Nový výzkum zdůrazňuje úlohu dalšího receptoru – SR-B1 – který se normálně váže na lipoprotein s vysokou hustotou (HDL), běžně známý jako „dobrý cholesterol“.

Je „dobrý cholesterol“ skutečně dobrý?

Čínští vědci studii o „dobrém cholesterolu“ a SARS-COV-2 publikovali v časopise Nature Metabolism. Ukázali, jak se špičkový protein viru zachytí právě na HDL („dobrý“) cholesterol. Když vědci zablokovali receptor cholesterolu SR-B1 v buňkách, zpomalilo to pronikání viru do buněk. To bylo prokázáno pouze za laboratorních podmínek, ale vědci předpokládají, že totéž může platit pro dolní dýchací cesty.

Kdo by se měl viru obávat?

Podle těchto skutečností by se mohlo zdát, že kdo nežije zdravě, má vyhráno. Naštěstí to není pravda. Cholesterol je voskovitá látka, která cirkuluje v krvi a je produkována hlavně v játrech. Vědci zdůrazňují, že touto zprávou by měli být znepokojení zejména lidé, kteří řeší některou z těchto chorob:

  • cukrovku,
  • kardiovaskulární onemocnění,
  • lidé z BAME (černoši, asiaté a menšinové etnické skupiny) – ti však mají často nízké hladiny HDL-C, takže neexistuje žádný zjevný vztah.

Stejně tak nemusí být znepokojeni ani lidé s vysokými hladinami HDL-C, protože nic nenasvědčuje tomu, že by byli více ohroženi COVID-19.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zdravý životní styl je důležitější

Faktory, které zvyšují hladinu HDL-C (například pravidelné cvičení), jsou mnohem důležitější při ochraně proti špatnému zdravotnímu stavu obecně. Na tom se shodují odborníci bez výjimky. Jakkoli se nám tedy tato zpráva může jevit nepodstatná, pro vědce je to právě naopak. Může jít o cestu pro vývoj nových léků na COVID-19.