WHO varuje, že Evropa může počátkem roku 2021 čelit třetí vlně epidemie koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zástupce Světové zdravotnické organizace varuje, že Evropa může počátkem roku 2021 čelit třetí vlně epidemie koronavirů, pokud nezavede vhodná opatření. Podle Davida Nabarra se Evropa na druhou vlnu řádně nepřipravila, a proto může být vstupenkou k vlně číslo 3. Dá se říct, že jsme podcenili koronavirus poté, co jsme nad ním „zvítězili“ v první vlně.

Evropská reakce byla nedostatečná

Po létě ale přišel podzim a s ním i druhá vlna koronaviru. Zástupce Světové zdravotnické organizace, David Nabarro se nechal slyšet:

  • „Evropská reakce byla nedostatečná. Zmeškali příležitost vybudovat potřebnou infrastrukturu v letních měsících, po dobytí první vlny.“
  • „A nyní mají druhou vlnu. Pokud nyní nepostaví potřebnou infrastrukturu, budou mít na začátku příštího roku třetí vlnu.“

Celá Evropa nyní zápasí s nárůstem nových infekcí koronaviry. Problémy jsou nejen v České republice, ale také v Polsku, Francii, Itálii a Německu.

Jaká reakce je adekvátní?

Nabarro rovněž poukázal na to, že rozhodnutí některých vlád může být riskantní. Zmínil zde Švýcarsko, které umožňovalo lyžování za podmínky, že lidé nosí masky ve vozech na vlecích. Podle zástupce WHO pro řešení epidemie by to mohlo v budoucnu vést k „vysokému počtu nových infekcí a úmrtí“. „Pokud počet nových infekcí poklesne, můžeme si dělat, co chceme. Ale teď? Otevírat lyžařská střediska?“ ptal se.

Asie neuvolnila svá omezení předčasně

Nabarro také ocenil reakci asijských zemí, jako je Jižní Korea. „Lidé jsou do toho zapojeni, přijímají opatření ke snížení přenosu viru. Udržují si odstup, nosí masky, izolují se, když jsou nemocní, umývají si ruce, chrání nejzranitelnější skupiny. Je třeba počkat, až bude počet nových případů nízký, aby to tak i zůstalo.“ Co s tím mohou udělat obyčejní lidé, jako jsme my? Dodržovat alespoň ta nejzákladnější pravidla, jako je nosit roušku, udržovat minimálně dvoumetrový odstup od ostatních lidí, neshlukovat se a pravidelně si mýt ruce.