Čínští vědci se snaží dokázat, že koronavirus nepochází z Wu-chanu. Poukazují na podezřelé země

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čínští vědci zveřejnili studii, které tvrdí, že je „vysoce nepravděpodobné“, že COVID-19 pochází z čínského Wu-chanu. Podle jejich názoru by virus mohl s největší pravděpodobností pocházet z Indie. Na seznamu podezřelých je však uvedeno i několik dalších zemí, a to včetně České republiky.

Číňané se snaží zbavit odpovědnosti za pandemii

Vědci z Čínské akademie věd zaslali výsledky svého výzkumu do redakce prestižního časopisu Lancet. Není známo, zda bude článek oficiálně publikován, ale byl umístěn do speciální sekce Předtisky, kde časopis prezentuje zajímavosti. Název článku je „Early Covert Transmission and Evolution of SARS-CoV-2 by Human Hosts“. Skupina čínských vědců uplatnila analýzu z oblasti fylogenetiky (divize biologie zabývající se vývojem organismů) a na základě získaných dat se snaží prokázat, že virus odpovědný za pandemii se poprvé objevil mimo Čínu. Vědci tvrdí, že osm ze 41 kmenů SARS-CoV-2 má nižší stupeň mutace než ten, který se objevil u Wuhana. To podle jejich názoru dokazuje, že koronavirus nepochází z Číny. Nejpravděpodobnější zemí původu je údajně Indie, ale na seznam podezřelých patří také další země:

  • Česká republika,
  • Bangladéš,
  • Austrálie,
  • Rusko,
  • Srbsko,
  • Řecko,
  • Itálie,
  • USA.
Zdroj fotografie: Pixabay

Světoví vědci považují výzkum čínských kolegů za zaujatý

Podle profesora Davida Robertsona, odborníka na Glasgowské univerzitě, je článek čínských vědců plný chyb a falešných tvrzení. „Ostatní světoví vědci jsou také skeptičtí ohledně výsledků čínské analýzy,“ uvádí Daily Mail. „Přístup a metodologie autorů je neobjektivní,“ říká Robertson. Podle jeho názoru čínští vědci ignorovali rozsáhlé epidemiologické údaje, které jasně ukazují, že virus pochází z Číny a odtud se rozšířil do dalších zemí. Světová zdravotnická organizace (WHO) nadále považuje Čínu za rodiště nového koronaviru. Nedávno poslali do země tým deseti lidí, aby nové informace prošetřili.