Hongkong omezení výrazně zpřísňuje. Setkat se mohou pouze dva lidé

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Setkávání mimo nejužší rodinu je omezeno počtem dvou osob: toto je jedno z nových předpisů, které vstoupilo v Hongkongu v platnost ve středu 2. prosince. Byly také uzavřeny karaoke bary a herní centra, salony krásy a fitcentra. Do konce roku zůstávají uzavřené všechny školy.

Čtvrtá koronavirová vlna: původce nákazy se často nepodaří vystopovat

Koncem listopadu 2020 vstoupilo město do čtvrté vlny, kterou Carrie Lam nazvala „těžkou“. Čtvrtá vlna byla očekávána z důvodu nedokonalých hraničních kontrol, nedostatečného dodržování hygienických předpisů ze strany restaurací a barů. Opatření přijatá v reakci na to zahrnovala pozastavení výuky ve školách až do konce roku a nařízení, aby restaurace pojaly pouze dvě osoby u stolu a zavíraly v 18:00.

  • Většině vládních úředníků bylo nařízeno pracovat z domova, uvádí The Guardian.
  • Úředníci ve zdravotnictví varují před prudkým nárůstem nevystopovatelných případů nákazy.
  • Podle dočasných opatření v případě, že jsou v jedné budově infikováni čtyři nebo více obyvatel, kteří se navzájem neznají, bude muset být každý v budově testován na Covid-19.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Úleva pro průmysl a trojité testy pro příchozí z jiných zemí

Správkyně čínské autonomní oblasti Hongkong Carrie Lam uvedla, že vláda rovněž prozkoumá dodatečná opatření, která by přinesla úlevu pro průmyslová odvětví ovlivněná nejnovějšími omezeními, která vstoupí v platnost ve čtvrtek. „Situace je velmi znepokojivá. Tato vlna je složitější a závažnější než ta poslední. Potvrzených případů je celá řada, “řekla novinářům na týdenním briefingu. Zdravotní úřady v úterý uvedly, že ti, kdo přicestují do Hongkongu, budou muset kromě testů požadovaných ihned po přistání a na konci povinné dvoutýdenní karantény test opakovat ještě tři týdny po příletu. V pondělí zaznamenal Hongkong 78 nových případů nákazy, což je celkem 6 976 nakažených.