Evropská komise podepsala smlouvu se společností Moderna na 160 milionů vakcín

Zdroj fotografie: Getty Images

Ursula von der Leyen, šéfka Evropské komise, oznámila, že EK schválí smlouvu s Modernou na dodávku 160 milionů dávek vakcíny COVID-19. Bude to šestá smlouva podepsaná Komisí s farmaceutickými společnostmi. „Vytváříme jedno z nejkomplexnějších očkovacích portfolií COVID-19 na světě. Bezpečné a účinné vakcíny nám mohou pomoci ukončit pandemii,“ uvedl von der Leyen.

Téměř 95% úspěšnost

Americká biotechnologická společnost Moderna oznámila, že její experimentální vakcína prokázala účinnost 94,5 procenta v prevenci onemocnění COVID-19, na základě předběžných výsledků klinických studií. Účinnost vakcíny byla vypočtena na základě potvrzených případů u subjektů klinického hodnocení. Z 30 000 účastníků byla polovina očkována a druhé bylo podáno placebo. Z celkového počtu bylo 95 subjektů infikovaných, přičemž 90 jich pocházelo ze skupiny, která dostala pouze placebo. Podle Moderny bylo mezi nakaženými prokázáno 11 závažných případů, které pocházely z kontrolní skupiny. Patnáct nakažených osob pak patřilo do kategorie důchodového věku.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Studie neprokázala významné vedlejší účinky vakcíny a většina z nich byla „mírné až středně závažná.“ Nejčastějším nežádoucím účinkem, po první dávce vakcíny, byla bolest v místě vpichu (2,7 %) a únava (9,7 %). Vakcína americké biotechnologické společnosti Moderna tak ochrání 94 lidí ze sta. Z poslední fáze testů navíc vyplynulo, že těžkým případům nemoci dokonce předešla stoprocentně. Studie přitom neukázaly žádné vážné vedlejší účinky. Firma se tak ještě dnes chystá požádat regulační úřady ve Spojených státech a Evropské unii o schválení mimořádného nasazení látky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Moderna, druhá za společností Pfizer

Vakcína společnosti Moderna má oproti konkurenční společnosti Pfizer určitou výhodu. Tato vakcína nemusí být skladována v extrémně nízkých teplotách, díky čemuž bude její distribuce k pacientům snazší. Účinky vakcíny se neztrácí ani v případě uchování v teplotách, které jsou běžné pro domácí mrazáky. O schválení smlouvy s USA bude Moderna jednat 17.prosínce. V případě USA Moderna přislíbila výrobu 20 milionů dávek do konce letošního roku.