Stanovisko odborníka na očkování proti Covid-19 versus víra ve vlastní imunitu těla

Zdroj fotografie: Pixabay

Dr. Piotr Rzymsky z Lékařské univerzity v Poznani se nechal slyšet, že očkování proti novému koronaviru je nutností. „Pokud bychom bojovali proti pandemii budováním přirozené imunity, způsobili bychom krizi – jak ve zdraví, tak v ekonomice. A to s nepředvídatelnými důsledky. Takové řešení by bylo katastrofickou chybou.“ Proto vědci snad na celém světě pracují na vývinu vlastí očkovací látky proti Covid-19.

Čeho se odborníci obávají?

„Nejsem tak znepokojen účinností samotné vakcíny, protože účinnost je nad 90 % – jak naznačují výzkumy společnosti Pfizer a Moderna. To je opravdu vysoká účinnost,“ uvedl Karol Marcinkowski z poznaňské univerzity, odborník v oblasti lékařské biologie. „Obávám se spíše toho, jaké budou postoje lidí k tomuto očkování. Obávám se, že velice různorodé. Máme veliké procento lidí, kteří se nebudou chtít očkovat z různých důvodů.“

Proč se někteří nechtějí očkovat?

Jaké mohou být důvody k tomu, že se lidé nenechají očkovat? Některé výzkumy ukazují, že takových lidí může být asi 44 %. Lidé nechtějí být očkování proti Covid-19.

• Nedůvěra ve farmaceutický průmysl.
  • Falešné přesvědčení o myšlence očkování jako takového.
  • Podlehnutí konspiračním teorií, které se šíří v nebývalém měřítku.

To není optimistické, protože v tuto chvíli je obtížné určit jiné rozumné řešení. Stále ještě existuje velká skupina lidí, kteří upřednostňují konspirační teorie. Na internetu je můžete najít téměř na každém kroku.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Poradí si s nemocí naše imunita?

Někteří lidé věří, že nejlepší je, aby si každý touto nemocí prošel. Pak bychom již měli být v klidu. Ale je to praktikování sociálního darwinismu. Silnější přežijí a slabší neb. „Jsme v roce 2020 a neměli bychom praktikovat přístup, který je jednoduše neetický,“ zdůraznil Karol Marcinkowski. „Imunitu lze získat dvojím způsobem: přirozeným, nebo umělým – tedy očkováním. Když hovoříme o získání imunity přirozeným způsobem, je třeba nejprve vzít v úvahu skutečnost, že nemáme žádné důkazy o tom, že se nám v minulosti podařilo získat nebo vybudovat přirozenou imunitu proti jakémukoli patogennímu faktoru.“

Přirozená imunita

Odborníci dodávají, že stále ještě není známo, jak dlouhé jsou mechanismy imunitní paměti v případě Covid-19, protože doba pozorování tohoto problému je příliš krátká.