Tři látky používané na jiné choroby mohou být účinné i proti Covid-19

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na trhu existují látky, které lidé používají na léčbu schizofrenie a malárie. Tyto látky mají potenciál účinně bojovat proti Covidu-19 v raných fázích. Může být tato informace užitečná pro léčbu nebo prevenci nového koronaviru? Jak s ní vědci naloží? Testování prokázalo jasné výsledky.

O jaké látky se jedná?

Pod vedením Dr. Colleen Jonssona se vědci z University of Tennessee Health Science Center a University of New Mexico spoléhali na výsledky virtuálních a in vitro screeningových testů, které začaly v dřívějších měsících pandemie Covid-19.

Jsou to látky:

  • zuclopenthixol,
  • nebivolol a
  • amodiacin.

Po testování 4000 schválených léků důkazy naznačují, že zuclopenthixol, nebivolol a amodiaquin by měly pacientům pomáhat v raných stádiích COVID-19.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Lék proti malárii

Amodiacin je organická chemická sloučenina a lék proti malárii. V některých státech, jako je například Polsko, není schválen pro použití, protože obsahuje možné vedlejší účinky. Sloučenina zeuclopenthixol se používá jako antipsychotikum, například při léčbě schizofrenie. Nebivolol je organická chemická sloučenina používaná jako lék na srdeční choroby – obvykle je velmi dobře snášen. Snižuje krevní tlak a pomáhá lidem se srdečním selháním.

Zdroj obrázku: Getty Images

Přirozená imunita

Spoléhat na přirozenou imunitu proti novému koronaviru podle odborníků nelze. Takže nám zbývá získat imunitu umělou – tedy prostřednictvím očkování. Pokud bychom se spoléhali na získání přirozené imunity, znamenalo by to obětovat slabší jedince. A nejedná se zdaleka jen o seniory. Mezi nemoci, které zvyšují riziko závažného COVID-19, patří cukrovka typu II nebo kardiovaskulární onemocnění, rakovina nebo chronické onemocnění ledvin, které postihuje i mladší lidi. Obezita, která stále více postihuje mladé lidi, je také důležitým rizikovým faktorem. Konečně máme případy mladých lidí s onemocněním, bez identifikovaných rizikových faktorů, ale se závažným projevem Covid-19.