Vědci prokázali, že 93 procent případů infekce koronavirem se přenáší v rodinách

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nálezy vědců z Milána, Pavie a italského ministerstva zdravotnictví potvrzují, že 93 procent nedávných infekcí virem Covid-19 se přeneslo doma a během rodinných setkání. Ukazuje se, že omezení jsou ve veřejných prostorách účinná. Výzkum byl prováděn během druhé vlny pandemie v Lombardii. Tyto závěry pocházejí z Itálie, kde byl také proveden výzkum.

Omezení fungují, ale pouze na veřejnosti

Carlo Signorelli, profesor hygieny a veřejného zdraví na milánské univerzitě v San Raffaele, uvedl výsledky studie, která porovnávala údaje o infekcích SARS-CoV-2 před a po zavedení omezení druhé vlny, které se hodně podobají opatřením, které byly zavedeny také u nás.

Jedná se především o:

  • zákaz vycházení,
  • částečné uzavření škol,
  • omezení obchodu,
  • práce na dálku.

Při konfrontaci s těmito údaji odborníci zaznamenali významné snížení infekcí na pracovištích, v barech, restauracích a sportovních klubech. Míra infekce ve školách klesla z 9,8 procenta na 3,4 procenta, jak vysvětlil italský vědec. Na druhou stranu míra domácích infekcí se zvýšila ze 72,8 procenta na 92,7 procenta.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Míru rizika můžeme určit

Vědci poznamenali, že tyto výsledky naznačují, že metody omezení šíření viru byly účinné v širší komunitě, ale ne v rodinách. Podle jejich názoru by tyto výsledky měly být užitečné v další fázi boje proti pandemii, zejména při plánování izolačních míst pro infikované lidi. Nyní můžeme určit úroveň rizika přenosu virů mezi členy rodiny a během schůzek doma. Tento prvek je třeba vzít v úvahu, uvedl Carlo Signorelli.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Omezit rodinné styky by byl nejlepší možný krok

Vědec poukázal na to, že ve druhé fázi pandemie se ukázala být účinná i méně drastická opatření než ta, která byla uplatněna během jarního uzavření. Jak je třeba poznamenat, výsledek tohoto výzkumu je obzvláště důležitý před Vánoci v kontextu probíhajících diskusí o nutnosti omezit rodinné dovolené. Lidé jsou pochopitelně nervózní a naštvaní, ale omezení rodinných styků by mohlo pomoci snížit riziko nákazy.