První lidé očkováni vakcínou proti koronaviru poukázali na nežádoucí a vedlejší účinky

Zdroj fotografie: Adobe Stock

Velká Británie je první zemí, která přišla s vakcínou proti onemocnění covid-19 a začala ji aplikovat. Vakcínu vyrobily společnosti Pfizer a BioNTech a podle dostupných studií výrobce může mít mírné nežádoucí účinky, které by ovšem měly vymizet během několika dní.

Pro koho je vakcína určená?

Vakcína mRNA BNT162b2 je určená pro dospělé a mladistvé od 16 let. Spouští přirozenou produkci protilátek v těle a stimuluje imunitní buňky, aby tělo chránily před Covid-19. Vakcínu by neměly užívat osoby alergické na některou z obsažených látek, případně se před aplikací poradit s lékařem. Také by se jí měly vyvarovat osoby užívající léky proti srážlivosti krve či problémy s krvácením.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jelikož nebyly prokázány účinky na ženy v těhotenství, nedoporučuje se. Ženy by se měly také vyvarovat plánovanému otěhotnění v průběhu dvou měsíců od aplikace. Vakcína se podává injekcí intramuskulárně do ramene, a to ve dvou dávkách s odstupem 21 dní. Ochrana proti covid-19 je zaručená až sedmý den po druhé dávce. Pokud se po první dávce objeví alergická reakce, druhá dávka nebude aplikována.

Vedlejší účinky vakcíny

Většina vedlejších účinků je mírných až středně závažných a měly by odeznít do několika dní. V případě nežádoucích účinků jako je bolest či horečka lze léčit symptomaticky pomocí léků. Mezi nejčastěji uváděné nežádoucí účinky patří:

  • Bolest v místě vpichu (>80 %)
  • Únava (>60 %)
  • Bolest hlavy (>50 %)
  • Bolest svalů (>30 %)
  • Zimnice (>30 %)
  • Myalgie (>20 %)
  • Horečka (>10 %)
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vakcína již získala souhlas od agentury MHRA pro regulaci léčivých a zdravotnických prostředků. Už od minulého týdne ji zdravotníci začali aplikovat zájemcům z řad veřejnosti. Vůbec první osobou takto očkovanou britskou vakcínou byla devadesátiletá žena ze Severního Irska.