Výbuch indonéské sopky Lewotolo. Bylo evakuováno 2800 lidí

Zdroj fotografie: Zpravodajský archiv

Na indonéském ostrově Lembata ve východní provincii Nusa Tenggara vybuchla v neděli 29. 11. menší sopka Lewotolo. Do vzduchu přitom vychrlila sloup popela vysoký přes 4000 metrů. Kvůli erupci muselo být evakuováno 28 vesnic a téměř 2800 lidí. Nebyly hlášeny žádné oběti na životech ani škody na majetku.

Místní letiště, stejně jako mnoho dalších oblastí ostrova, bylo uzavřeno kvůli popelu. Ten stále stoupá ze sopky a vulkanologické středisko upozornilo, že oblast kolem sopky bude s největší pravděpodobností zalité lávou. Varovali taktéž před dalším možným vylitím lávy. To by mohlo způsobit lávovou lavinu. Obyvatelům vesnic a horolezcům bylo doporučeno zdržovat se nejvýše 4 km od kráteru, aby nedošlo k ohrožení jejich životů.

Zdroj fotografie: Zpravodajský archiv

Proč dochází k erupcím v Indonésii?

Lewotolo patří mezi 120 aktivních sopek v Indonésii a je jednou ze tří, které v současnosti propukají. Dalšími aktuálně činnými sopkami jsou:

  • Merapi na Jávě
  • Sinabung na Sumatře

Sopky v Indonésii jsou náchylné k seizmickým otřesům v důsledku toho, že oblast spadá do tzv. ohnivého kruhu. Tato oblast, jindy nazývaná také Tichomořský lem, je charakteristická častým výskytem vulkanické činnosti a odehrává se zde asi 90% všech zemětřesení na zeměkouli. Příčinou je tření litosférických desek způsobené kontinentálním driftem. Ohnivý kruh má délku asi 40 000 km a nachází se v něm 452 sopek.

Zdroj fotografie: Zpravodajský archiv

Základní informace o sopce

První zaznamenaná erupce sopky Lewotolo pochází z roku 1660. Sopka je vysoká 1423 metrů a jsou pro ni charakteristické středně silné erupce, někdy doprovázené zemětřesením. Je oblíbená zejména mezi horolezci, kteří svůj výstup začínají na severním úbočí. Její kráter má v průměru 130 metrů.

Zdroj fotografie: Zpravodajský archiv

Výbuch sopky v letošním roce je prvním od roku 2012, kdy z jádra začal stoupat hustý dým až do výšky 250 metrů. Od té doby zůstávala sopka v relativním klidu až na mírné termální anomálie mezi roky 2015–2016.