Čína bude programovat počasí ve velkém. Vláda ohlašuje změny

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Čínské orgány mají v úmyslu zvýšit svou schopnost ovlivňovat povětrnostní podmínky své země. Jejich cílem je rozšířit program indukce umělého deště a sněhu na minimálně 5,5 milionu kilometrů čtverečních půdy do roku 2025, jak ve středu večer oznámila čínská vláda. Do roku 2035 budou možnost čínské úpravy počasí dosahovat pokročilé světové úrovně.

Cílem tohoto programu je podle čínské vlády použití pro účely revitalizace venkovských oblastí, obnovu ekosystémů a snížení ztrát způsobených přírodními katastrofami. Ovládat déšť a sníh se lidem může zdát šílené, ale čínská vláda tvrdí, že jsou velice blízko k tomu, aby se jim to podařilo.

Jak to chtějí udělat?

Čína často používala techniky setí mraků (postřikování látek, které mění mikrofyzikální procesy uvnitř mraku), aby zmírnila sucha nebo vyčistila nebe před významnými mezinárodními událostmi. Budují také systém pro změnu počasí na Tibetské náhorní plošině, kde se očekává, že srážky budou stimulovány uvolňováním velkého množství jodidu stříbrného, jak uvedla agentura Reuters.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Začátek bude u nejdůležitějších oblastí

Dokumenty Státní rady ohlásil další vývoj opatření na ovlivnění počasí přizpůsobených místním podmínkám v klíčových oblastech, jako jsou Tibetská plošina, Ekologické zóny Žluté řeky a údolí Yangtze, pouštní pásy na severu a pásy severovýchodního lesa. Bude zde také laboratoř a experimentální základna, kde budou vyvíjeny techniky umělého ovlivňování počasí.

Podle vládních pokynů mají sloužit mimo jiné sloužit ke:

  • zvýšení nebo snížení srážek
  • snížení oblačnosti
  • odstranění mlhy
  • zlepšení kvality ovzduší
Zdroj fotografie: Pixabay.com

Stále zde samozřejmě zůstává mnoho otázek. Tou hlavní je, jak bude ovlivňování počasí přesně probíhat a zda to ovlivní pouze dané oblasti, anebo to naruší rovnováhu po celém světě. Jejich pokusy o lepší zemědělství a ovzduší může stát okolní státy, ale možná i vzdálené země hodně problémů v oblasti klimatických změn.