Pár, se čtyřletým dítětem, pozitivní na koronavirus cestoval letadlem. Oba byli zatčeni, hrozí až rok vězení

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Havajský pár, který cestoval se svým čtyřletým dítětem, navzdory pozitivním výsledkům testů na koronavirus nastoupil do letadla společnosti United Airlines. Ignorovali tak nejen nařízenou izolaci, ale i doporučení zaměstnanců letiště. Oběma hrozí až rok vězení.

Muž a žena ve věku 46 a 41 let pochází z Wailua na Havaji. Odcestovali do amerického města San Francisco, kde byli před návratem domů testování na onemocnění covid-19 v rámci protikoronavirového programu Safe Travels Hawaii. Po tom, co testy obou vyšly jako pozitivní, jim byla nařízena izolace v San Franciscu. I přesto se ale pár rozhodl pro pětihodinový let domů.

Partnery čeká soud

Vládní agentura CDC (Centers for Disease Control and Prevetion) o celém incidentu uvědomila havajské úřady. Okamžitě po přistání letadla na letišti Lihue přivolaní policisté zatkli oba partnery, jejich čtyřleté dítě bylo dočasně převzato do péče členem rodiny.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V současné době jsou muž i žena propuštěni na kauci. Soud by se měl konat 6. ledna, přičemž oběma rodičům hrozí trest ročního odnětí svobody a pokuta ve výši dvou tisíců dolarů. Soud bude o každém z nich rozhodovat odděleně.

Koronavirus v USA

Společnost United Airlines byla během vyšetřování nucena zrušit dva další lety. Následně na svých webových stránkách uvedla, že lidem, kteří byli pozitivně testování na koronavirus, nebude umožněno nastoupit do letadla minimálně po dobu deseti dnů od testu. Zároveň bude pro takové cestující nutné se prokázat dvěma negativními testy, které byly provedeny více než 24 hodin po sobě.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Celá událost se odehrála v době, kdy Spojené státy americké čelí více než sto tisícům nově nakažených lidí za den a kdy si u nich covid-19 vyžádal už přes 270 000 obětí. Mezi hlavní příznaky nákazy koronavirem patří:

  • Vysoká horečka
  • Kašel
  • Dušnost
  • Únava a slabost

Na Hawaii je situace mírnější než ve zbytku Spojených států. Od začátku pandemie bylo hlášeno necelých 20 000 nakažených a méně než 300 úmrtí.