Počet úmrtí pandemie koronaviru na světě přesáhl 1,5 milionu lidí

Zdroj fotografie: Getty Images

Po celém světě přišlo o život kvůli nákaze Covid-19 více než 1,5 milionu lidí, jak uvedla tisková agentura Reuters. V průměru na koronavirus umírá jedna osoba každých devět vteřin. Jen za poslední dvě měsíce zemřela na Covid-19 půl milionu lidí. Na celém světě bylo infikováno téměř 65 milionů lidí a nejvíce postiženou zemí je USA, které v současnosti bojuje s třetí vlnou koronavirových infekcí.

Jen za poslední týden zemřelo v průměru každý den více než 10 000 lidí po celém světě a tento počet každý týden dále roste. Mnoho zemí nyní bojuje s druhou a třetí vlnou, které jsou dokonce silnější než ta první, a zavádějí nová omezení pro každodenní život. S tímto problémem se v současnosti potýká i Česká republika, která se brzy opět vrátí do čtvrtého bezpečnostního stupně, a to jste ve třetím stupni vydrželi pouze asi dva týdny. Na co se můžeme těšit?

  • Noční zákaz vycházejí od 23 do 5 hodin, povinnost nosit roušky uvnitř i venku.
  • Hromadné akce uvnitř i venku max. 6 osob.
  • Veškeré služby a obchody kromě potravin budou opět uzavřeny.
Zdroj fotografie: Getty Images

Bude to nejtěžší období pro nás všechny

Bez ohledu na to, kde na světě se právě nacházíte, nikdo to není jednoduché. Robert Redfield, šéf amerických středisek pro kontrolu a prevenci nemocí, ve středu 3. prosince varoval, že pandemie bude největší zdravotní krizí na světě v příštích několika měsících, než budou vakcíny široce dostupné. USA nadále vede v počtu obětí, a to více než 273 000 úmrtí.

Spojené království vakcínu schválilo

Spojené království se stalo ve středu první zemí, která schválila vakcínu vyvinutou společnostmi BioNTech a Pfizer Inc., před zbytkem světa v závodech o zahájení klíčového programu hromadného očkování. Očekává se však, že dodávky budou v raných fázích velmi omezené, což znamená, že každá země, která se do kampaně zapojí, bude muset stanovit prioritu na základě rizikových faktorů svých obyvatel.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Očekává se, že americké regulační orgány schválí distribuci a podání vakcíny v polovině prosince. Afrika má v úmyslu očkovat 60 procent své populace proti Covid-19 v příštích dvou až třech letech. Kontinent s 1,3 miliardami lidí má nyní více než 2,2 milionu potvrzených infekcí koronavirem. V České republice by se mělo začít očkovat již v lednu, a to podle striktně dané vakcinační strategie, kterou určila vláda.