Sedm mrtvých a více než 130 hospitalizovaných osob po vypití vína

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Sedm mrtvých a více než 130 hospitalizovaných osob v Kambodži má na svědomí rýžové víno, které podle tamějšího ministerstva zdravotnictví obsahovalo toxické látky, především metanol. K celému incidentu došlo v provincii Kampong Chhnang, kdy hosté během smutečního obřadu popíjeli právě rýžové víno. Většina pacientů se už zotavuje a několik z nich bylo již z nemocnice propuštěno.

Problémy s metanolem

Levné a přitom nebezpečné alkoholické nápoje jsou v Kambodži obrovským problémem. Každý rok nemocnice přijímají několik pacientů s otravou. Příčinou je často nesprávná destilace alkoholu, který pak obsahuje metanol. Ten je smrtelný už v malém množství. Vůbec nejhorší případ otravy v Kambodži se 14 mrtvými a více než 200 hospitalizovanými osobami se odehrál v květnu roku 2018 v provincii Kratie.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Metanol je nejjednodušší forma alkoholu. Je bezbarvý, těkavý a hořlavý. Metabolizuje se v játrech a jeho nebezpečnost spočívá v rozkladu na formaldehyd a kyselinu mravenčí. Otrava metanolem se projevuje už po několika hodinách, a to následujícími příznaky:

  • Bolest hlavy
  • Opilost
  • Ospalost
  • Zrychlené vnímání okolí
  • Toxická bolest břicha
  • Roztažené zornice
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Působením metanolu dochází k útlumu centrálního nervového systému, poškozuje se sítnice oka a může dojít až k trvalému oslepnutí. Jako první pomoc při intoxikaci se udává vypít dvě deci kvalitního vysokoprocentního alkoholu, který zabrání vzniku kyseliny mravenčí, a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Rýžové víno je velmi oblíbné

Rýžové víno je v Kambodži častým nápojem při společenských setkáních a obřadech. Mnohdy si ho lidé také vyrábějí sami doma. Je oblíbené zejména ve vesnických oblastech, a to pro jeho nízkou cenu jak při nákupu v obchodech, tak při domácí výrobě. Právě při domácí výrobě ale vzniká největší riziko, protože destilace v domácích podmínkách bez potřebného speciálního vybavení je téměř nemožná.