WHO vyzvala vlády zemí postižených koronavirem, aby zvážily zahájení lyžařské sezóny

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala v pondělí 30. listopadu národní vlády, aby pečlivě zvážily všechny plány pro nadcházející lyžařskou sezónu. Podle WHO by mělo být rozumně zváženo riziko hromadění lidí v malých oblastech, kde se koronavirus může rychle šířit. Na druhou stranu však odmítla vydat konkrétní doporučení, zda a za jakých podmínek otevření lyžařských středisek povolit.

Zvažte rizika, ozývá se ze Světové zdravotnické organizace

„Žádáme všechny země, aby se zabývaly lyžařskou sezónou a dalšími příležitostmi hromadného shromažďování a velmi, velmi pečlivě se zabývaly souvisejícími riziky,“ řekl Michael Ryan, hlavní odborník na krizi WHO. Vzhledem k tomu, že několik evropských zemí pozastavilo přístup na sjezdovky, aby zastavilo šíření pandemie koronavirů, vedoucí krizových situací Světové zdravotnické organizace uvedl, že riziko nákazy COVID-19 při lyžování je pravděpodobně minimální.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ryan uvedl, že nebezpečí šíření koronavirů z lyžování je způsobeno mnoha dalšími aktivitami spojenými se sportem. „Skutečné problémy přijdou na letištích, turistických autobusech, které vezou lidi do lyžařských středisek, lyžařských vleků … a na místech, kde se lidé scházejí,“ řekl. Uvedl, že nadcházející sváteční sezóna by měla lidi přimět, aby si dvakrát rozmysleli, jak by mohli během pandemie oslavovat. „Být s rodinou a přáteli nestojí za to, abyste je všechny vystavili riziku,“ řekl. „Všichni musíme při rozhodování brát v úvahu, s koho životem bychom mohli hazardovat.“

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Poukazuje i na zhoršující se situaci v Brazílii

WHO rovněž vyzvala brazilskou vládu, aby brala „velmi, velmi vážně“ rostoucí počet infekcí koronaviru v zemi. Podle generálního ředitele organizace Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse je tento trend vysoce znepokojivý. Země hlásí přibližně:

  • 6,5 milionu nakažených,
  • z toho asi 6 milionů uzdravených,
  • 179 tisíc potvrzených úmrtí.