Čína hlásí únik nebezpečných bakterií brucelózy. Zjistila prvních deset tisíc nakažených

Zdroj fotografie: 123RF

Přečtěte si také: Cardio ActiveTonerin recenzeParaxan

V čínském městě Lan-čou bylo zjištěno více než 10 000 případů nákazy brucelózou. Jedná se o bakteriální onemocnění postihující zvířata i lidi. Člověk se může nakazit od zvířat, a to buď přímým kontaktem, nebo požitím kontaminovaných zvířecích produktů. Přenos nákazy mezi lidmi je velmi vzácný. Brucelóza má inkubační dobu 1–8 týdnů a zpravidla mívá chronický průběh.

Nejčastějšími příznaky jsou:

  • Vysoká a dlouhodobá horečka
  • Slabost a malátnost
  • Nevolnost
  • Nadměrné pocení
  • Nechutenství

Nemoc může postihnout prakticky všechny orgány v těle. Při postižení pohybového aparátu může docházet k bolestem svalů a kloubů či k zánětům šlach. U mužů může způsobit neplodnost, u těhotných žen zase předčasný porod, potrat či postižení dítěte. Úmrtnost v souvislosti s nákazou brucelózou u lidí se odhaduje na zhruba 5 %.

Zdroj fotografie: PxHere

Jak nákaza v Lan-čou vznikla?

Ve městě Lan-čou se brucelóza začala šířit pravděpodobně už v létě roku 2019. Biofarmaceutická továrna vyrábějící vakcíny proti zvířecí brucelóze totiž používala dezinfekce i po datu jejich spotřeby, čímž bylo způsobeno, že kontaminované předměty nebyly před vyhozením dostatečně ošetřeny.

Zdroj fotografie: PxHere

Kontaminovaný odpad následně vytvořil aerosol s bakterií brucelózy, který se začal vzduchem šířit po celém veterinárním institutu. Zde byla také nákaza poprvé odhalena, a to v listopadu téhož roku. Jako první se nakazili zaměstnanci a studenti, kteří se po institutu pohybovali. Od té doby se zjistilo přes 10 000 případů nákazy, z nichž někteří pacienti stále setrvávají v nemocnicích. Testováno bylo celkem asi 70 000 obyvatel města Lan-čou.

Kompenzace pro nakažené

Továrna po tomto incidentu přestala vakcínu vyrábět. Zároveň přislíbila nakaženým finanční kompenzaci. Ta první ve výši 10 milionů čínských jüanů byla vyplacená 24. září. Zároveň společnost přislíbila uhradit zdravotní péči všem lidem, kteří se brucelózou v dané oblasti nakazili. Více než 3000 pacientů s kompenzací souhlasilo.