Nejdůležitější otázky a odpovědi o vakcínách na Covid-19

Zdroj fotografie: Getty Images

Pouhých 11 měsíců od propuknutí epidemie koronaviru ve Velké Británii byla schválena vakcína vyrobená společnostmi BioNTech a Pfizer. Země Evropské unie ale budou muset ještě počkat – evropská agentura pro léčivé přípravky plánuje vydat rozhodnutí o schválení tohoto přípravku do 29. prosince.

Distribuce britské vakcíny do ostatních zemí EU

Společnosti už stihly vyrobit miliony dávek této vakcíny, a tak jejich distribuce bude moci začít ihned po schválení. Země EU si vakcíny přerozdělí podle počtu obyvatel. Přestože se do EU dostane velké množství vakcín, předpokládá se, že jejich počet nebude stačit na to, aby pokryl celou poptávku. I proto se připravují plány, jak bude celé očkování probíhat.

Němečtí vědci představili plán, podle kterého by se v první řadě měli očkovat rizikové skupiny obyvatel.

Patří mezi ně zejména:

  • Lidé v pokročilém věku
  • Diabetici
  • Lidé s vysokým krevním tlakem
  • Obézní lidé

Bude očkování povinné?

V Německu už se zřizují očkovací centra, avšak celá akce bude trvat měsíce. Svou roli hraje i fakt, že k účinnosti vakcíny je potřeba podat dvě dávky. Podle průzkumu veřejného mínění se chce nechat dobrovolně očkovat každý druhý Němec. Úřady zároveň ujišťují obyvatele, že vakcinace nebude povinná a pokud ano, tak jen pro zdravotníky, kteří často přichází do styku s pacienty s koronavirem.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Ostatní evropské státy předpokládají, že očkování dobrovolně podstoupí většina obyvatel. Většina zemí nechce zavádět očkovací povinnost, avšak jedná se o tom, že lidé, kteří se očkovat nechají, budou oproti ostatním zvýhodnění. Uvažuje se například o tom, že neočkovaným občanům bude zamezen vstup do barů a restaurací, do klubů či fitness center.

Britská vláda chce zavést jakýsi pas, který by očkovaným jedincům umožňoval vstup na vybraná místa. Australská letecká společnost Quantas se zase podle svého vyjádření chystá na mezikontinentálních linkách přepravovat pouze cestující, kteří se očkovat nechali.

Jak může být co nejvíce lidí očkováno rychle?

Očkování pouze rizikových skupin bude velkou výzvou. Ve všech německých spolkových zemích již existují očkovací centra, kde bude v nadcházejících týdnech očkováno co nejvíce lidí. Celá akce však bude trvat měsíce. I když je každý den podáno 100 000 vakcín, k očkování 15 milionů lidí by bylo zapotřebí 150 dní. Všichni tito lidé také potřebují druhou dávku, aby byla vakcína účinná.

I když v určitém okamžiku začnou očkovat i praktičtí lékaři, je jisté, že do konce příštího roku nebudou očkováni všichni.