Onemocnění ledvin je hlavním rizikovým faktorem pro hospitalizace s Covid-19

Zdroj fotografie: Freepik

Podle lékařských průzkumů je chronické onemocnění ledvin hlavním rizikovým faktorem pro hospitalizaci pacientů s potvrzenou infekcí Covid-19. Informace o tomto tématu byly publikovány v časopise PLOS ONE. U pacientů s terminálním stádiem onemocnění ledvin je riziko nákazy a hospitalizace kvůli Covid-19 jedenáctkrát vyšší než u pacientů se zdravými ledvinami.

K těmto závěrům dospěli vědci z Geisinger Health System, soukromého poskytovatele zdravotní péče v USA, kteří analyzovali elektronická lékařská data téměř 13 000 lidí. Patřili mezi ně pacienti, kteří byli testováni na Covid-19 mezi 7. březnem a 19. květnem 2020. Z této skupiny bylo 1604 pozitivních a 354 vyžadovalo hospitalizaci.

Onemocnění ledvin je velkým problémem

Odborníci analyzovali vztah mezi rizikem pobytu v nemocnici kvůli Covid-19 a řadou komorbidit včetně onemocnění ledvin, kardiovaskulárních, respiračních a metabolických onemocnění. Zjistili, že chronické onemocnění ledvin bylo nejsilněji spojeno s rizikem hospitalizace a pacienti s terminálním onemocněním ledvin měli mnohonásobně vyšší riziko hospitalizace. Chronické onemocnění ledvin přitom není nic vzácného.

Fotografie: Freepik

Ohroženy jsou miliony lidí po celém světě

Jen v Polsku trpí chronickým onemocněním ledvin asi 4,2 milionu lidí. Předchozí výzkum identifikoval různé zdravotní problémy spojené s vyšším rizikem hospitalizace kvůli Covid-19.

Mezi největší problémy, které se k tomu řadí, patří:

  • cukrovka,
  • srdeční selhání,
  • vysoký krevní tlak,
  • chronické onemocnění ledvin.

Vědci přitom zdůrazňují, že fyziologický stres způsobený nadměrnou zánětlivou odpovědí v těle v reakci na infekci virem SARS-CoV-2 může destabilizovat orgány již oslabené chronickým onemocněním. Je také známo, že ledviny a oběhový systém mají nejvíce receptorů pro koronavirus (protein ACE2), takže jim může způsobit přímé poškození a po chronickém onemocnění představuje tzv. druhý zásah.

Fotografie: Pixabay

Riziko je také v neznalosti

I přesto, že po celém světě trpí chronickým onemocněním ledvin obrovské množství lidí, až 95 procent z nich si toho není vůbec vědomo. U 35 procent pacientů přitom není možné určit příčinu tohoto onemocnění. Mezi zbývající příčiny patří cukrovka, glomerulonefritida a arteriální hypertenze. Opatrní byste samozřejmě měli být za každé situace, i když žádným chronickým onemocněním netrpíte.