Wu-chan se po pandemii vrací do normálu. Zrušil téměř všechna opatření

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Rok po propuknutí nákazy koronavirem se život v čínském Wu-chanu vrátil do normálu. Školy, stejně jako všechny obchody a služby, zůstávají otevřené, lidé se mohou pohybovat bez omezení, cestovat a setkávat se s ostatními. V rámci vládního programu byl zároveň téměř každý občan země testován na Covid-19.

Jaká omezení stále platí?

Přesto si obyvatelé Wu-chanu uvědomují riziko další vlny onemocnění, a to zejména v chladnějších zimních měsících. Většina z nich proto nadále nosí roušky či jinou ochranu dýchacích cest i venku na ulici a někteří majitelé obchodů a služeb nechávají zákazníkům při vstupu měřit teplotu. Také lékárny jsou nadále plné ochranných prostředků a dezinfekcí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Stále platí povinná registrace při nákupu antipyretik (léků snižujících horečku) zavedená při nástupu epidemie, aby se usnadnilo trasování nakažených lidí. Ekonomické dopady pandemie jsou ve městě také stále dobře viditelné. Spousta lidí přišla o práci a mnoho podniků po téměř tříměsíčním přerušení provozu už svou činnost neobnovilo.

První případ nákazy koronavirem

Zatím není přesně známo, kdy a jak došlo k první nákaze. Nejvěrohodnější je teorie, že došlo k přenosu na člověka z nelegálně chovaných divokých zvířat. První pacient byl do nemocnice přijat 16. prosince 2019, avšak podle některých zpráv se první příznaky onemocnění u lidí objevily už na přelomu listopadu a prosince. 31. prosince čínské úřady informovaly Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) o neznámém onemocnění.

23. ledna byl Wu-chan uvržen do přísné karantény, a to na tři měsíce. Obyvatelé čelili následujícím omezením:

  • Zákaz cestování
  • Zákaz vycházení
  • Zákaz setkávání se
  • Uzavření obchodů, továren a služeb
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Wu-chanské úřady byly později obviněny z pozdní reakce na vypuknutí epidemie a také zlehčování situace. Úředníci totiž dlouho nepřipouštěly, že by se covid-19 šířil z člověka na člověka a lékaři, kteří před nákazou varovali, byli trestáni policií.