Lvi v zoologické zahradě se nakazili koronavirem. Nákaza se projevila i koček a psů

Zdroj obrázku: PxHere.com

Celkem čtyři lvi, chovaní v zoologické zahradě v katalánské Barceloně, byli pozitivně testováni na nemoc způsobenou virem SARS-CoV-2. Mezi příznaky, které na jejich nákazu chovatele upozornily, patřil typický kašel. Průběh nemoci u šelem naštěstí nebyl vážný.

Nejde o první případ nákazy v zoo

Kromě lvů nebyla v barcelonské zoologické zahradě nákaza prokázána u žádných dalších zvířat. Pozitivní však byli i chovatelé, kteří se o kočkovité šelmy starají. Dnes se všem zvířatům daří dobře. Nejedná se ale o první případ šíření nákazy i mezi zvířaty chovanými v zoologické zahradě. Už v době, kdy byla pandemie v začátcích, se nakazili lvi a tygři v New Yorku, konkrétně v Bronxu. Kromě toho se už nákaza projevila i u dalších druhů zvířat:

  • norci
  • kočky
  • psi

Nejznámějším příkladem šíření nemoci mezi zvířaty byly kožešinové farmy v Dánsku, kde byla nákaza prokázána u kusů, chovaných na stovkách kožešinových farem. Dánská vláda proto přistoupila k příkazu vybít všechny zástupce tohoto druhu. Bylo utraceno až 17 milionů norků.

Zdroj obrázku: PxHere.com

Návštěvníkům nákaza nehrozí

Když se u zvířat začaly projevovat symptomy, které jsou typické pro nemoc covid-19, prokázané také u dvou chovatelů, byl lvům proveden antigenní test. Následně došlo k potvrzení pozitivního výsledku také pomocí PCR testu.

V České republice doposud nebyla prokázána nákaza nemocí covid-19 u žádného zvířete. Přenos kapének probíhá zpravidla z člověka na člověka, nicméně při blízkém kontaktu s lidmi – jako třeba právě v zoologické zahradě – však výjimečně může dojít i k nákaze zvířat. Z vědeckého pohledu by se tak zvířata mohla stát rezervoárem viru, a proto je šíření nemoci mezi nimi kontrolováno.

Zdroj obrázku: PxHere.com

K provedení antigenního testu přistupují chovatelé v barcelonské zoologické zahradě i u jiných zvířat s případným projevem nákazy. Díky tomu by zde mělo být zamezeno šíření nemoci. Správa zahrady ubezpečila návštěvníky, že se přenosu nemoci nemusí obávat. Ke lvům se totiž nedostanou do takové blízkosti, kdy by jim nákaza mohla hrozit.