Světová zdravotnická organizace uvedla, že je na každém státě, aby si dal pozor na vedlejší účinky vakcín

Zdroj obrázku: Freepik

Mluvčí WHO (World Health Organization – Světová zdravotnická organizace) Margaret Harrisová uvedla, že je odpovědností každého státu, prověřit možné vedlejší účinky nových vakcín proti Covidu-19. Dále dodala, že některé vakcíny nemusí být v hodné pro určité skupiny obyvatel. A to by zřejmě mělo být na zvážení jednotlivých států.

Harrisová takto reagovala během tiskové konference na otázku, týkající se varování vydaného britskou agenturou MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency – Agentura pro regulaci léčiv a zdravotnických produktů). V tomto varování je uvedeno, aby se nedávno schválená vakcína od firmy Pfizer ve Velké Británii nepoužívala u lidí, kteří mají v anamnéze anafylaktickou (těžkou alergickou) reakci na léky nebo jídlo. Tento případ se totiž v Británii stal u dvou lidí.

Spousta potencionálních vakcín

„Lidé by se neměli tolik strachovat. Pamatujte, že existuje mnoho potenciálních vakcín, které vstoupí na trh současně. Jedna vakcína nemusí být pro některé lidi vhodná, ale jiná může být“, dodala mluvčí.

Harrisová uvedla, že WHO je v procesu analýzy dat ze závěrečné fáze klinických studií s několika potenciálními vakcínami. Musí ještě ale učinit několik rozhodnutí o zařazení kterékoli z nich na schválený seznam. Zároveň veřejnost ujistila, že bezpečnost je samozřejmě pro WHO prioritou.

Spojené království je dosud jedinou zemí, která začala očkovat vakcínou Pfizer. V nadcházejících dnech by měl také americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) rovněž vydat podmíněné schválení této vakcíny.

Vedlejší účinky

Anafylaktické reakce, se kterými se setkali v Británii, jsou výjimečné (v Británii dva případy, v USA jeden). Běžné vedlejší účinky jsou mírného charakteru. Nejčastěji je to zarudnutí místa vpichu, bolest hlavy a únava, tak jako u jiných běžných očkování.