U pacientů očkovaných proti koronaviru se objevily protilátky na AIDS. Austrálie přestala pracovat na vývoji vakcíně i očkování

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Austrálie přestala pracovat na své vakcíně proti koronaviru. U pacientů se vyvinuly protilátky proti AIDS. Zástupce ministerstva zdravotnictví vysvětlil, že nechtějí podstoupit riziko ztráty důvěry obyvatel.

Přestože nic nehrozí, nemůžeme ztratit důvěru obyvatel

„Rozhodli jsme se tento projekt uzavřít kvůli riziku ztráty důvěry obyvatel“, vysvětlil zástupce ministerstva zdravotnictví. „Vzhledem k tomu, že se protilátky proti AIDS vyvinuly u pacientů, kteří se účastnili první fáze výzkumu vakcín vyvinutých na univerzitě v Queenslandu, program nebude pokračovat“, uvedl australský ministr zdravotnictví Greg Hunt. Při práci na vakcíně používali i stopové množství proteinů obsažených v genomu viru HIV, což vedlo k vývoji protilátek proti AIDS v těle.

„Přestože vakcína proti COVID-19 byla velmi slibná a riziko infekce HIV touto cestou prakticky neexistuje, rozhodli jsme se tento projekt uzavřít kvůli riziku ztráty důvěry veřejnosti v národní očkovací program“, zdůraznil Brendan Murphy, australský ministr zdravotnictví.

„Fakta nenaznačují, že bychom se mohli obávat, že by vývoj protilátek proti AIDS mohl vést k infekci HIV, ale nemůžeme to riskovat“, uvedl australský premiér Scott Morrison. Jak informoval, vláda odstupuje od plánů na nákup několika milionů vakcín vyvinutých specialisty z univerzity v Queenslandu a již nebude součástí imunizační kampaně v Austrálii. Místo toho bude kupovat vakcíny od společností AstraZeneca a Novax.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Výzkumníci uklidňují

Prof. Paul Young, který se podílel na práci týmu v Queenslandu na nové vakcíně, na tiskové konferenci uvedl, že stopová přítomnost proteinů HIV je „zcela neškodná“ a nepředstavuje žádné riziko pro osoby zapojené do testování účinnosti vakcín.

Austrálie je zemí s relativně malým počtem infekcí a úmrtí na COVID-19. Od vypuknutí epidemie došlo v této 25 milionové zemi k 28 000 nakažením a téměř 900 úmrtím. Předseda vlády Morrison uvedl, že bez ohledu na pozastavení prací na očkován bude celonárodní očkovací kampaň zahájena podle plánu v březnu 2021.