Některé druhy rakoviny souvisí s viry, vysvětluje singapurský onkolog Dr. Quek

Už jako malý kluk obdivně vzhlížel k lékařům. A to proto, že mu jako zázrakem dokázali vyléčit otevřené rány, které mu způsoboval ekzém. Tato skutečnost ho ovlivnila natolik, že se rozhodl vystudovat lékařství a pomáhat druhým lidem. A kde lze nejvíce pomoci, je nasnadě. Jsou to pacienti s rakovinou, a také ti, kteří kromě rakoviny onemocněli virem HIV. Jak ukazují výzkumy, určitě typy rakoviny jsou s tímto virem provázané. Pokud onemocníte virem HIV a následně u vás propukne AIDS, dojde k tak závažné ztrátě imunity, že další nemoc na vás dolehne velmi brzy.

Lidé trpící HIV a AIDS onemocní tuberkulózou, a to i tam kde se běžně nevyskytuje, dále plísňovými infekcemi, nebo virovými infekcemi jako cytomegalovirus. V podstatě vás nezabije vir HIV, ale jiné onemocnění, které váš oslabený imunitní systém napadne. Proto je virus HIV tak nebezpečný. Oslabená imunita je brána otevřená dokořán pro další nemoci.

3 druhy rakoviny, které s virem HIV přímo souvisí

Dnes už vědci vědí, že některé druhy rakoviny způsobují viry. Je to lymfom, dále rakovina děložního čípku a Kaposiho sarkom. Obzvlášť nebezpečný je virus Epstein-Baarové, který způsobuje rakovinu lymfatických uzlin. Ten v sobě můžeme mít celá desetiletí, aniž by nám nějak škodil. Dojde-li k oslabení imunity, virus zaútočí, a může přímo způsobit lymfom. Rakovinu děložního čípku způsobuje papilomavirus HPV, a Kaposiho sarkom herpetický virus 8, HHV8. Pokud někdo onemocní jedním z těchto tří druhů rakoviny, víme, že to může souviset se sysdromem náhlého selhání imunity AIDS. Proto se u těchto pacientů dělají i testy na HIV. Přičemž nejvzácnější je Kaposiho sarkom. Ten se projevuje tvorbou bouliček pod kůží, či výstelkou úst, krku, či hrdla. Lidé ho zpočátku mají za vyrážku, ale v pozdějším stádiu je těžko léčitelný. Tady je přímou příčinou virus HIV. Kdo tedy nemá rodinnou predispozici, je mimo nebezpečí. Výjimku mohou tvořit muži středního věku a určité národnostní skupiny.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kaposiho sarkom a jeho léčba

Aby bylo možné pacienta vyléčit, je nutné zahájit léčbu včas. Existuje určitý způsob léčby, známý pod zkratkou HAART, za  kterou se skrývá vysoce aktivní antiretrovirá léčba. A je základním kamenem úspěšné léčby. Ta primárně léčí oslabenou imunitu, ale je možné souběžně léčit i rakovinu. Pak může Kaposiho sarkom přejít do spontánní remise, bez nutnosti další léčby. Když dosáhneme obnovení imunity, a tím dostaneme HIV pod kontrolu, snížíme tím během léčby možnost, že pacienta napadne virová infekce.

Souběžná léčba rakovina a HIV

Pokud pacient trpí rakovinou a HIV, je nutné léčit obě nemoci současně. Jedná se o 2 samostatné nemoci. Kdo onemocní HIV, potažmo AIDS, je jeho imunitní systém zcela ochromený. Proto léčba rakoviny pomocí chemoterapie může být velmi zatěžující. Dochází ke zničení i posledních obranných mechanismů v těle, a to je opravdu vyčerpávající, pro již tak zdecimovaný imunitní systém. V době léčby proto může pacienty napadnout jiná infekce, s čímž si už tělo nemusí dokázat poradit.

Filosofie DR. Queka

V době, kdy je pacient vlivem léčby rakoviny nejvíce oslabený, je nutné si s ním vytvořit blízký vztah. Nejen to mu pomáhá překonat možné komplikace, ale nutí nás lékaře každý den ze sebe vydávat to nejlepší, říká doktor Quek. A to přesto, že ne vždy tento boj končí vítězstvím. V dnešní době ještě neumíme léčit pacienty ve 4.stádiu rakoviny, ale pokud budeme na tomto poli pracovat ještě usilovněji a tvrději, je možné, že najdeme cestu, jak zachránit a uzdravit stále více lidí, kteří touto chorobou onemocněli. A protože věda postupuje kupředu mílovými kroky, za pár let pro nás rakovina bude stejně běžné onemocnění jako třeba obyčejné nachlazení.