Thajští vědci odkryli vzácnou kostru velryby, která je stará přes 5000 let

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nestává se tak často, aby se zkamenělá kostra velryby našla ve vnitrozemí, daleko od oceánu. Jeden takový objev se podařil v Thajsku, blízko Bangkoku. Vědci předpokládají, že kostra je stará asi 5000 let, ale přesné stáří musí určit radioizotopová metoda měření uhlíku. Nyní se místo nálezu pečlivě prozkoumává, a zatím se podařilo najít více než 90% kostry. Takto kompletní kostru se podaří nalézt málokdy. A tak cyklista, který začátkem listopadu projížděl pralesem po stezce, a povšiml si kostí vystupujících ze země na povrch, učinil zajímavý objev.

O jaký druh velryby se jedná

Podle prvotních měření se jedná o 12,5 m dlouhou kostru velryby druhu Bryde. Ta se vyskytuje v teplých pobřežních vodách Indického, Atlantského i Tichého oceánu. Jak vědci oznámili, v Asii se jedná o ojedinělý objev. Byla by to jediná dochovaná kostra této velryby. Více informací se veřejnost dozví, až průzkumné práce skončí, a celá kostra bude dostatečně prozkoumaná. Poté bude vystavena v muzeu. Jak dlouho ale práce potrvají, není dosud známo.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak dlouho ještě vykopávky budou pokračovat

Vykopávky na místě nálezu dosud pokračují, a je možné, že se objeví ještě větší část kosterních pozůstatků. Poslední vykopané kosti byly z ploutve a pravého ramene. Dále 36 kusů páteřních obratlů. I když kostra ležela v zemi dlouho, kosti se zdají být v dobrém stavu. Některé začaly kamenět, což je přirozený proces. Jak se ukazuje, příroda nás dokáže stále překvapovat, a nemusí to být jen na místech kde se takové nálezy dají předpokládat.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Co všechno lze z kostí vypozorovat

Tak v první řadě to, jak byl daný jedinec starý. Dále, zda to byla samice, či samec, jakým druhem potravy se živil, dost možná také to, jak zemřel. I když se může zdát každý takový výzkum zbytečný, opak je pravdou. Každý takový nález nám ukazuje, jací tvorové na planetě v minulosti žili, čím se živili, co způsobilo jejich smrt, či vyhynutí celého druhu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čím víc se dozvíme, tím spíš si dokážeme udělat obrázek, jak se vyvíjela naše planeta, a dost možná i to, kam směřujeme. Popřejme tedy vědcům získání co nejvíce poznatků o nalezené kostře, a těšme se, až se na ní budeme moci podívat na vlastní oči. I když výzkum je teprve na počátku, a nejspíš ještě nějaký ten rok potrvá. O to více bude výsledek zajímavější.

Zdroj obrázku: Pixabay.com