WHO vydalo varování před sebeuspokojením s nástupem vakcíny proti viru Covid-19

Zdroj obrázku: Pixabay.com

I když na světě je několik vakcín proti viru Covid-19, a očkování v několika zemích již začala, je v tuto chvíli bezpředmětné si myslet, že jsme pandemii porazili. Taková slova pronesli představitelé Světové zdravotnické organizace. Přitom, kolik je nakažených, hospitalizovaných jsou zdravotnické systémy některých států na pokraji zhroucení. I když vakcínou Pfizer a BioNtech se začalo očkovat ve Velké Británii začátkem prosince, jsme teprve na začátku cesty, jak celou pandemii zvládnout. Mezitím budou dál umírat lidé, a ekonomika na celém světě se ještě dlouho bude vzpamatovávat z utrpěného šoku.

Počet mrtvých dosáhl 1,5 milionu. Na stejné konferenci řekl ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, že vakcíny dávají naději, na zastavení pandemie, ale cesta k úplnému konci bude ještě dlouhá a bolestná.

Situace ve světě se zatím nijak nelepší

Dle slov Tedrose je situace v některých státech velice napjatá. Když se virus před rokem objevil ve Wuchanu, nikdo nebral tyto zprávy o jeho výskytu nijak vážně. Ovšem už na jaře se situace změnila, a protože nákaza se šířila jako oheň, státy začaly přijímat opatření k potlačení nákazy. Ty se však ukazují jako nedostatečná, neboť se virem na celém světě nakazilo už více jak 65 milionů lidí. Proto se v poslední době svět upírá k vakcínám, které by mohly pomoci šíření výrazně zpomalit.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vakcíny zřejmě nebudou samospasitelné

Vedení WHO také varovalo, že vakcinace obyvatelstva nebude znamenat konec pandemie. I nadále bude třeba dodržovat zpřísněná opatření, aby se nákaza nezačala opět šířit. To bude platit pro rizikové země, kde už nyní zdravotnictví kolabuje. Takže ještě nějakou dobu potrvá, než se z pandemie stanou pouze lokální ohniska, která bude možné udržet pod kontrolou, a zamezit tak opětovnému rozšíření viru.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

COVAX ROLLOUT

WHO dále podpořila program spravedlivé distribuce očkovacích látek, do kterého se už nyní přihlásilo 189 zemí z celého světa. Předpokládá se, že v 1.čtvrtletí 2021 bude k dispozici půl miliardy očkovacích dávek, které by se v programu Covax distribuovali. Tím by bylo možné oočkovat 20 miliónů lidí, a to nejvíce rizikových skupin. Tedy zdravotníci, záchranáři, a starší 65 let. Další vakcíny budou k dispozici do konce roku 2021. To by mohlo stačit k ukončení akutní fáze pandemie.