Vliv počasí a teploty na šíření koronaviru. Podle studií vědců se jedná o nejslabší faktor

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podle studií zveřejněných v posledních měsících má dodržování hygienických omezení na šíření viru SARS-CoV-2 mnohem větší dopad než teplota nebo vlhkost vzduchu. Jaký mají ale obecně vliv tyto dva faktory na šíření koronaviru v chladných, zimních měsících nebo při letních teplotách.

Počáteční odhady

Na začátku pandemie vědci předpokládali, že horké letní teploty omezí šíření nemoci. Počasí ovlivňuje prostředí, ve kterém musí koronavirus přežívat, aby infikoval nového hostitele, a zároveň ovlivňuje lidské chování:

  • Výlety
  • Schůzky
  • Uvolnění hygienického režimu

Význam počasí je malý

Nejnovější výzkum provedený na University of Texas v Austinu v USA, publikovaný začátkem listopadu v International Journal of Environmental Research and Public Health, však poukázal, že role počasí při šíření koronavirových infekcí je velmi malá. Ať už je venku horko nebo zima, přenos COVID-19 z jedné osoby na druhou závisí téměř výhradně na lidském chování.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vliv počasí je mírný

Další faktory, jako je náš pohyb, jsou mnohem důležitější. Počasí je až na posledních příčkách z hlediska důležitosti pro šíření koronavirové pandemie. Pro účely této studie bylo počasí definováho jako „ekvivalentní teplota vzduchu“, což je hodnota kombinující teplotu a vlhkost. Vědci sledovali, jak se tato hodnota vyvinula, když se virus rozšířil do různých oblastí mezi březnem a červencem 2020. Ve srovnání s jinými faktory se relativní důležitost počasí ukázala být nižší než 3%. Nebylo prokázáno, že by jakýkoli druh počasí podporoval nebo naopak bránil šíření SARS-CoV-2.

Zěmepisná šířka a teplota

V květnu byl publikován kanadský výzkum, který ukázal, že teplota a zeměpisná šířka nemusí ovlivnit šíření viru SARS-CoV-2. Bylo analyzováno 144 geopolitických oblastí. Opět se ukázal slabý vztah mezi vlhkostí a přenosem viru. Teplejší počasí nemělo žádný vliv na průběh pandemie.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Udržení na povrchu při různých teplotách

Na druhé straně německo-švýcarský tým vědců testoval, jak dlouho si virus udržuje schopnost infikovat na kovovém povrchu při různých teplotách od 4 do 30 stupňů. Ukázalo se, že po hodině schopnost viru infikovat prudce klesá – na suchém povrchu až stokrát. Při 4 stupních se počet aktivních virových částic za 13 hodin snížil na polovinu, při pokojové teplotě totéž trvalo asi 9 hodin a při 30 stupních kolem 18 hodin.