Wuhan rok po vypuknutí ohniska epidemie. Sociální život se vrátil do normálu, ovšem ekonomický propad je silně cítit

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tady to všechno začalo. Rok poté, co se COVID-19 poprvé objevil v čínském městě Wuhan, není po omezení téměř žádné památky. Ovšem ekonomický dopad pandemie je stále viditelný. Průmysl se potýká s poklesem objednávek a spousta společností byla položena.

Nejrychleji rostoucí město v Číně

Před pandemií byl Wuhan jedním z nejrychleji rostoucích měst v Číně. Je to důležité univerzitní a automobilové výrobní centrum, kde se ale v důsledku lockdownu v první polovině roku 2020 ekonomika zúžila o 20% ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Na konci ledna 2020 čínské úřady uzavřely Wuhan a okolní města provincie Chu-pej do bezprecedentní karantény a prakticky je odřízly od zbytku světa. Továrny a kanceláře byly prázdné a obyvatelům měst bylo zákázáno opouštět své domovy. Postupné uvolňování začalo v březnu, kdy byl potlačen nárůst infekcí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Některé oblasti průmylsu se vrací do normálu

Některá průmyslová odvětví se již vrátila do normálu, jiná se potýkají s většími obtížemi:

  • Textilní průmysl
  • Automobilový průmysl
  • Gastronomie

Ceny nemovitostní klesly

Epidemie zasáhla i trh s nemovitostmi. Ceny nájemného jsou stále o několik set juanů nižší než před vypuknutím koronaviru a na sekundárním trhu je spousta bytů k pronájmu. Navzdory ekonomickým dopadům lockdownu, které obyvatelé pociťují dodnes, lidé věří, že rozhodnutí o přísné karanténě bylo správné. Ukázalo se jako velice efektivní. Na sociální úrovni se sice život vrátil zcela do normálu, ale podnikání stále nefunguje tak dobře jako před obdobím pandemie. Lidé nemají peníze.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Některé obchody vůbec nejdou. Záleží ale na místě. Muž prodávající oblečení si stěžuje, že nemá žádné výdělky, na druhé straně žena, která nabízí čaj a med vyrobené na venkově, si na špatné podnikání nemůže stěžovat. Ovšem jeden pozitivní efekt by se určitě našel, v současné době věnují lidé mnohem větší pozornost zdravému stravování než dříve.